måndag, april 07, 2008

Hammarby IF- GIF Sundsvall 5-3

Efter en sanslös match med massor av mål, en del riktigt vackra dessutom slog Hammarby- GIF Sundsvall med 5-3 efter 2-2 i paus. Det var en match som man kommer prata om länge, en match som hade allt och som kunde sluta med hur mycket mål som helst. Kanske inte den mest välspelade allsvenska match som spelats men jag tror de allra flesta var rätt så nöjda med vad de fick se. Även bortalaget GIF Sundsvall bjöd upp till dans även om man givetvis inte är nöjda med resultatets utgång.

Publiktrycket inför årets första allsvenska match på Söderstadion sköt upp avsparken närmare en kvart. En trevande inledning från Hammarbys sida resulterade i 1-0 när Petter Andersson gör säsongens första mål. Han tar emot en passning och rundar mycket starkt Sundsvall backen Billy Berntsson och sätter bollen hårt och lågt i Fredrik Sundfors bortre hörn. En härlig start på matchen och nu trodde många att Hammarby skulle vinna stort. Men Sundsvall hade inte gett upp och ville annat för tre minuter senare kvitterade norrlänningarna när inte Hammarby backen David Johansson får undan bollen. Den når istället Hannes Sigurdsson som hårt trycker in bollen bakom en chanslös Rami Shaaban, som därmed får släppa in sitt första allsvenska mål. Efter det blir det mest kamp i mitten och Hammarby får inte alls till det i anfallsspelet. Sundsvall spelar bra efter sina förutsättningar. Efter en halvtimmes spel kommer ett märkligt men vackert mål. Petter Andersson tappar bollen i en närkamp på mittplan till Stefan Ålander som har en bra speluppfattning när han ser att Rami Shaaban står en bit ifrån målet. Han drar till med ett långskott som går över Shaaban och in i mål och Sundsvall leder överraskande med 1-2. Visst kanske man kan kalla det får en målvaktstavla men jag vill nog hylla prestationen från Stefan Ålanders sida. Modigt att dra till ifrån 45 meter och det är skönt att det lyckas ibland . Men hade det varit matchavgörande så hade jag säkert varit arg, men nu kan man storsint kosta på sig att hylla Ålander. Även Hammarby var chockade efter målet och oron spreds sig bland spelare och fans. Ett krampaktigt och fantasilöst spel visade Bajen upp vid det tillfället. Men så plötsligt slår han till, vår lille dribbler Erkan Zengin i absolut sista minuten innan paus. Han tar hand om sin egen retur efter att ha försökt klacka in kvitteringen. Förspelet till målet är signerad Charlie Davies vars skottfint blir en bra flackt inlägg som når Zengin. Det var väldigt skönt att få in kvitteringen innan paus. Rättvist dock med 2-2 men man kände nu att Hammarby skulle vara det starkare laget i andra halvlek och bäras fram av sina supportar.

Andra halvlek var en uppvisning av Hammarby när man absolut är som bäst. Allt som saknades i första fanns där, glädje, finess och löpvilja. Rörelsen var riktigt bra och man hittade många vägar att skapa chanser på. Charlie Davies stortrivdes och hade flera möjligheter att göra mål men Sundfors i Sundsvalls målet stod i vägen. Det var bara en tidsfråga innan Hammarbys ledningsmål skulle komma. Sundsvall blev hårt tillbaka pressade. 13 minuter in i andra halvlek kom så det väntade målet signerad Paulinho som visade prov på stor vilja när han möter bollen efter Louay Chanko perfekta inlägg. Hammarby forstätter och trumma på. Petter Andersson var ofta inblandad i chanserna framåt och höll så när på att göra sitt andra mål i slutet av matchen. Han tar sig in vänster i straffområdet, han lyckas även med en tunnel, avslutet är bra med Sundsfors räddar. Efter Hammarbys 3-2 mål försöker Sundsvall flytta upp spelet och skapar några halvchanser som med lite otur mycket väl hade kunnat resultera i mål. Men matchen avgörs definitivt i den 80 minuten då Haris Laitinen testar ett skott från 25 meter mot Sundsvalls målvakten som agerade darrigt i det läget och släppte bollen förbi sig. Även om matchen nu var avgjord så var det ingalunda färdigt med målorgien. Charlie Davies som var matchens spelare fick äntligen anteckna sig i målprotokollet när han gör 5-2. Den spelskicklige Louay Chanko slår en fin boll i djupled som Charlie tar ner. Efter lite om och men så lyckas Charlie trycka in bollen i den 83 minuten.

– Det målet var viktigt för hela Hammarby. Både föreningen och supportrar har visat ett enormt stöd och tålamod med Charlie. En enorm glädje att han får göra mål, säger Tränaren Tony Gustavsson till Hammarbys hemsida.

Nu väntade alla på slutsignalen men Sundsvall ville också göra mål i andra halvlek och på stopptid gör Hannes Sigurdsson sitt andra och Sundsvalls tredje mål när han lobbar in bollen bakom Rami Shaaban. Sen blåste domare Håkan Johansson av matchen och andra raka segern för Bajen var ett faktum.

Sammanfattningsvis tycker jag att det var starkt av Hammarby att komma tillbaka efter Sundsvall ledningsmål som betydde 1-2 underläge. Men Hammarby gör en otrolig stark andra halvlek och man kör över bortalaget som ska erkännas gjorde en hyfsad bra match . Den stora publiken bar fram Bajen i andra halvlek, det var mäktigt att se och höra. Kul att våra anfallare Paulinho och Charlie Davies får göra mål, det betyder som tränare Gustavsson säger mycket för laget och för de själva. Även Petter Andersson övertygade i kvällens match. Segern betyder att Hammarby är det enda lag med full pott och därmed är man serieledare och även om det bara spelats två matcher får man njuta av det faktum. Nästa match spelas redan på torsdag då Hammarby far till Göteborg och tas emot av GAIS och med en förhoppning på tredje raka segern för Söderbröderna