torsdag, april 17, 2008

Järnvägsmanifestation

I går genomfördes manifestationer i både Karlskrona och här i Emmaboda för att rädda järnvägssträckan mellan dess två orter. Trots kyla, regn och rusk trotsade människorna detta och deltog i manifestationerna. Här i Emmaboda tågade vi från Centrumtorget till Stationsområdet där ett par korta appelltal hölls av politiska företrädare. Bland plakaten kunde man b la läsa:

"Vin & Sprit-pengarna till tågtrafiken Emmaboda-Karlskrona"
"Rädda spåret- spara miljön"
"Vårt hjärta- vår järnväg"

De som talade var kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (s), Ingrid Jensen (c), Sten-Olof Johansson (m) och Inger Bark-Lagergren (mp). Alla talade om hur viktigt denna järnvägssträcka är för vår region ur många aspekter och då inte minst miljön. Även min partikamrat Mikael Nilsson som sitter i kommunstyrelsen höll ett kort men eldig tal. Mellan de olika talen spelade Lindås Musikkår på ett förtjänstfullt sätt.

Efter appelltalen anlände sedan en delegation med tåg från Karlskrona, bestående av de lokala politikerna Mats Lindblom (c) och Bo Löfgren (fp) tillsammans med riksdagskvinnan Desiree Liljevall (s) som sitter i trafikutskottet. Även de höll korta appelltal och gav sin syn på hur viktigt det är med att rusta upp järnvägssträckor.

Tillsammans med Ingrid Jensen åkte de senare under kvällen med tåg upp till Stockholm där de i dag ska uppvakta Trafikutskottet och då föra fram sina argument för banan, och man kommer även att överlämna en gemensam budkavle till regeringen från Karlskrona och Emmaboda kommuner, tillsammans med de omfattande namnlistor som samlats in och som pågått in i det sista, och samlat omkring 7 000 namnunderskrifter. Infrastrukturministern Åsa Torstensson (c)kan inte ignorera detta när infrastruktur propositionen läggs fram senare i år. Det vore en stor skandal i så fall.

Här kommer slutligen min partikamrat Mikael Nilsson tal som han höll i gårdagens manifestation:

"Roligt att se alla här vid stationen i hjärtat av centrala Emmaboda. Vi manifesterar idag för fortsatt tågtrafik mellan Emmaboda och Karlskrona och för en upprustning av banan som är en förutsättning för en hållbar trafik för framtiden. Vi vet idag att miljöhotet finns det är tydligt. Det måste bli mer trafik på järnväg inte mindre det gäller persontrafiken men inte heller att förglömma vi måste ha mer av våra gods transporter på järnväg istället för på vägarna det är ett viktigt steg för att möta klimat hotet. Vi vill idag rikta en uppmaning till sittande regering och riksdag att se till att en upprustning av denna sträcka sätts högt upp på dagordningen vi kan inte vänta längre vi är skyldiga kommande generationer att järnvägen i denna region fortlever och utvecklas. Och att framtida generationer också kan ta tåget åt tre olika håll. Det är viktigt för oss alla som bor här det är viktigt för att folk vill bo här och kan komma att vilja bo här i vår Kommun. Rusta upp banan för en hållbar utveckling för Emmaboda och för regionen och för landet. Regeringen och Infrastrukturminister Åsa Torstensson Ni har bollen spela den väl spela den rätt. Rusta upp Emmaboda banan NU!"

Inga kommentarer: