söndag, april 20, 2008

Kalmar FF- Hammarby IF 1-0

Hammarby förlorade den svåra bortamatchen i kväll mot Kalmar FF med 1-0 sedan Patrik Ingelsten avgjort matchen i den 93 minuten för smålänningarna. Bakom siffrorna finns en stor portion dramatik och en storspelande Kristoffer Björklund i Bajens mål.

Det blev en match som präglades av kamp med ett obefintligt skönspel. Kalmar började inte helt oväntat bäst och skapade ett par farligheter i början av matchen. Viktor Elm når fram till César Santin på högerkanten. Denne rycker sig fri från Christian Traoré men Kristoffer Björklund kommer ut och tippar skottet till en resultatlös hörna. Matchbilden var den väntade med ett Kalmar som matade in långbollar in mot Bajens straffområde där Kalmars långa spelare som t ex. Viktor Elm skulle skapa farligheter. Men Bajen stod emot bra och fick undan de flesta bollar. Ceasar Santin var nära efter drygt 20 minuter att göra mål men hans skott går högt över.

Efter Kalmar dominansen i början så kom Hammarby in mer och mer in i matchen. Men vi hade svårt att skapa några direkta farligheter i kampen mot det kompakta Kalmarförsvaret. Petter Andersson prövade KFF målvaktens Petter Wastå med två skott på kort tid. Den första tog han lågt ner men släppte en retur som han dock tar hand om själv. Det andra skottet boxar Wastå till hörna.

Strax före paus är Patrik Ingesten ytterst nära 1-0 till hemmalaget. David Elm nicksarvar ett inlägg till Patrik Ingelsten som bredsidar metern utanför från nära håll. Men 0-0 stod halvleken ut.

Tränare Tony Gustavsson gör första bytet i paus då David Johansson byter mot José Monteiro. Andra halvlek skulle Bajen försöka etablera spelet på Kalmars planhalva. Men redan efter en minut slarvar Suleyman Sleyman och César Santin får ett fint läge att ge hemmalaget ledningen men han missade bollen men istället får Viktor Elm ett skottläge men den täcks av Traoré till hörna. Även den hörnan blir farlig men Björklund är med i målet.

Petter Andersson visade prov på styrka och smidighet när han glider förbi den starka KFF försvaret och skjuter ett bra skott som går tätt utanför. Hammarbys bästa chans kom i den 56 minuten då Charlie Davies sköt och tvingade Petter Wastå att göra en svettig räddning. Strax innan hade Bajen gjort sitt andra byte då Mikkel Jensen linkade skadad av planen och ersattes av Louay Chanko. Chanko är en bra spelfördelare och har en stor speluppfattning och förhoppningen var att Hammarby skulle fortsätta trumma på mot Kalmar försvaret. Matchen stod och vägde just då och Hammarby hade minst lika mycket av spelet och skapade farligheter.

Men tyvärr så skadas Chanko i en närkamp med Santin och får byta efter bara elva minuters inhopp. In kommer Sebastian Castro-Tello. Olyckorna kommer nu slag på slag för det dröjer inte många minuter innan även Suleyman Sleyman åker på en smäll och blir skadad. Eftersom Bajen redan gjort sina tre byten så tvingas man spela med 10 man. Kalmar ser sin chans och trycker på för att ta ledningen men Bajen visar upp en stor moral och kämpaglöd och lyckas freda målet. Så har vi matchens lirare i mål Kristoffer Björklund som tar allt som kommer mot mål, så även David Elms språngnick med kvarten kvar att spela. Två minuter senare drar Claudio Dadomo ner Santin och drar på sig sitt andra gula kort och därmed är Hammarby decimerade till nio man. I de läget hoppar en skadad Suleyman Sleyman in för att försöka störa Kalmar uppspel.

Resten av matchen är en lång kavalkad av inlägg, hörnor och inkast mot Bajens straffområde. Den tredje brodern Rasmus Elm hade hoppat in med 20 minuter kvar och hans inkast och hörnor skapade stor oro i Hammarbys bakre led. Men den grönvita spelarena kämpade och slet och var även nära att ta ledningen på slutet då Paulinho kom i ett kanonläge i en av flera Hammarbykontringar. Han vände elegant bort försvararen och precis när han skulle lägga bollen till vänster om målvakten studsar bollen till och bollen går någon meter över mål. Klockan tickade mot 90 minuter och domare Peter Fröjdfeldt lade till fyra minuters stopptid. Hammarby såg ut att kriga till sig en poäng, då i den tredje övertids minuten Kalmar mycket bittert får in 1-0. Det var efter en av dessa otaliga hörnor som Hammarby först såg ut att klara av men bollen matades in på nytt in i straffområdet där Patrik Rosengren istället för att avsluta själv hittar Partik Ingelsten vid bortre stolpen som i sin tur kan slå in 1-0 bakom en chanslös Björklund. Minuten senare blåser Fröjdfeldt av matchen och en bitter förlust är ett faktum.

Sett till målchanser vinner Kalmar rättvist men mycket av Kalmar massiva övertag på slutet berodde på ett decimerat Hammarby. Matchen stod och vägde då Hammarbys drabbades av dessa skador och utvisningen som alla inträffade inom en kort tid. Men det var så när att de grönvita hade kämpat till sig en pinne. Man visade upp en stor moral och vilja och matchens lirare Kristoffer Björklund var ytterst nära att hålla nollan. Därför var det otroligt bittert och surt när Kalmar gör sitt mål på övertid.

Lika illa som förlusten blev är alla dessa skador som drabbade oss. Chanko har en kraftig stukning, Sleyman har fått en lättare bristning i baksidan av låret och Mikkel Jensen fick en stämpling under matchen och har fått en mindre blödning i hälen. Ingen av dem spelar i nästa match hemma mot Elfsborg på onsdag. Dessutom är Dadomo avstängd den matchen. Men jag är stolt över att spelarna aldrig gav upp och vek ner sig på bortaplan mot Sveriges för närvarande bästa lag Kalmar FF. Det är tur att det är match redan på onsdag så det är bara att glömma detta och ladda mot IF Ellos. Revanschen kommer då.