torsdag, april 10, 2008

Rädda den svenska modellen

Josefin Brink (v) uppmanar oppositionen att nu samlas kring att genomdriva undantag från Lissabonfördraget.Detta med anledning av direktiven för utredningen om Lavaldomens konsekvenser för svensk arbetsmarknad som presenterades idag.

Idag presenterade arbetsmarknadsministern direktiven för utredningen om Lavaldomens konsekvenser för svensk arbetsmarknad. Direktiven säger att utredningen ska vara klar senast den 15 december 2008. Då kommer riksdagen, enligt regeringens planering redan ha godkänt EU:s nya grundlag, Lissabonfördraget.

- Det här liknar ren förhalningstaktik från regeringen. Det är helt orimligt att vi ska godkänna Lissabonfördraget innan det är helt klart hur den svenska modellen och strejkrätten ska skyddas från fortsatta angrepp från EU, säger Josefin Brink, arbetsmarknadspolitisk talesperson för vänsterpartiet.

Även utredarens mandat är alltför begränsat anser Josefin Brink.

- Utredaren har bara mandat att se över svensk lag. Att regeringen inte ens överväga möjligheten att Sverige ska begära förändringar i EU:s regelverk som garanterar våra kollektivavtal och fackens rätt att vidta stridsåtgärder visar tydligt att regeringen inte har någon ambition att försvara den svenska modellen, fortsätter hon.

- Utredaren borde naturligtvis också se över vilka förändringar Sverige kan kräva på EU-nivå. Om utredningen kommer fram till att Lavaldomen är oförenlig med den svenska modellen på arbetsmarknaden, måste vi kräva juridiskt bindande garantier som skyddar kollektivavtal och strejkrätt på EU-nivå innan vi antar Lissabonfördraget, säger Josefin Brink.

- Nu kommer vi i vänsterpartiet att jobba för att samla oppositionen för att rädda den svenska modellen. Det krävs tre fjärdedels majoritet i riksdagen för att godkänna Lissabonfördraget. Regeringen kan alltså inte godkänna fördraget utan stöd från Socialdemokraterna. Därför ska vi nu göra allt för att se till att vi i oppositionen förhindrar att Lissabonfördradet antas utan att vi fått konflikträtten och kollektivavtalsmodellen garanterade, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: