måndag, april 21, 2008

Slut på rean

Sjuksköterskor har ett stort ansvarar för människors liv och hälsa. Trots detta viktiga och tunga arbete är de väldigt lågavlönade. De låga lönerna beror på att sjuksköterskeyrket är kvinnodominerat. Vänsterpartiet vill höja lönerna i kvinnodominerade yrken och stödjer därför Vårdförbundet som idag tar ut 3.500 sjuksköterskor i strejk.

– En fungerande sjukvård är central för vår gemensamma välfärd. Men vi kan inte förvänta oss att vården ska fungera om inte sjuksköterskorna har rimliga löner. Det är sjuksköterskan som ser till så att din gamla mamma får rätt medicin och det är barnmorskan som förlöser ditt barn. De har rätt till en bra lön, säger Lars Ohly, partiordförande (v).

Vänsterpartiet är mycket kritiskt till att regeringen fryst kommun- och landstingspengarna, eftersom detta på sikt försvårar för landstingen att rätta till de orättvisa löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Vänsterpartiet vill istället satsa på att höja lönerna i de kvinnodominerade yrkena, och har föreslagit ett helt nytt statsbidragssystem på 10 miljarder till kommunsektorn. Statsbidraget ska fungera som en morot för att utjämna löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

– Vi kommer ingen vart med lönediskrimineringen om inte staten, landstingen och kommunerna tar sitt ansvar som arbetsgivare för att höja kvinnors löner. Rean på kvinnors arbetskraft måste få ett slut, säger Lars Ohly.

Inga kommentarer: