lördag, maj 31, 2008

Anställ fler för verklig valfrihet inom äldreomsorgen

I går presenterar regeringens utredare den så kallade värdighetsutredningen. Vänsterpartiets Eva Olofsson menar att verklig valfrihet och en äldreomsorg värd namnet kräver att fler personer arbetar inom omsorgen.

- Jag hoppas att utredningen om en värdighetsgaranti inom äldreomsorgen får regeringen att stanna upp och slutar slösa mångmiljonbelopp på så kallade "avknoppningar". Äldreomsorgen är ingen vinstmaskin. Satsa istället tid och pengar på dem som ska använda sig av vården, säger Eva Olofsson (v), riksdagsledamot i socialutskottet.

Vänsterpartiet menar, liksom utredaren, att äldre ska ha större inflytande över sin vardag. För vänsterpartiet handlar valfrihet om rätten att själv kunna påverka innehållet i hjälpen och vilka insatser man vill ha.

- Det är bra att individens behov och rättigheter lyfts fram. Men skrivningar om värdegrund räcker inte långt om man inte satsar mer resurser på ädreomsorgens innehåll. För att få verklig valfrihet och en äldreomsorg värd namnet måste fler personer arbeta inom vården, säger Eva Olofsson.

- Vi vill anställa 25 000 fler personer i äldreomsorgen. Det måste också vara en attraktiv arbetsplats med rättvisa löner och utbildningssatsningar. Vi måste värdesätta de som jobbar i vården och ge dem förutsättningar att utföra det goda arbete de faktiskt vill.

Inga kommentarer: