torsdag, maj 29, 2008

Besök av Torbjörn Björlund


I går besökte vår riksdagsman Torbjörn Björlund från Norrköping oss i Emmaboda. Han har varit här en gång innan, i december 2006 tillsammans med vår partiledare Lars Ohly, då i samband med frågan om Samhalls enhetens nedläggning i Emmaboda. Torbjörn Björlund arbetar mycket med arbetsmarknadsfrågor och arbetsmiljöfrågor och har varit i många heta debatter med arberstmarknadsminister Sven-Otto Littorin (m) om just dessa saker.
Besöket började med en god lunch på restaurang Linden. Från vänsterpartiet Emmaboda var jag, Mikael Nilsson och Johnny Olsen närvarande vid lunchen. Förutom matintag så diskuterades arbetesfrågor och givetvis även Samhall frågan. Även en släng glesbyggdspolitik avhandlades.
Senare gick vi upp och samtalade med Emmabodas kommunalråd Ann-Marie Fagerström (s) på hennes kontor. Även där var Samhall uppe för diskussion där det rådde stor enighet i att Samhalls ledning skött detta mycket dåligt. Vikten av att behålla befintliga järnvägssträckor tog vi också upp. Speciellt i dessa tider då miljön och klimatfrågan är på tapeten så är det viktigt att man satsar på järnväg både som person men givetvis minst lika viktigt även på godstrafiken så att mindre och mindre varor fraktas på våra vägar.
Efter mötet med Fagerström så gick vi till den vackra fiket i Emmaboda Konditori Fenix där även Gun och Kent Mälberg slöt upp från vårt parti. Där fanns även andra som tidigare jobbat på samhall enheten i Emmaboda och även pressen i form av Östra Småland. Björnlund samtalade med journalisten och sen med övriga närvarande. Jag och Gun pratade med Östran också i annan fråga som jag senare ska återkomma till.
Efter var jag tyvärr tvungen att lämna in pga att jag skulle bege mig till ett gruppmöte på mitt jobb. De andra åkte till Möjligheternas hus (fd Emmaboda Miljöstation) för en träff med deras VD Hans Nilsson. Möjligheternas hus är ett kommunaltägt bolag som har avfalls och återvinningshantering, second hand butik, konferensmöjligheter, och arbetsmarknadscentrum som sin verksamhet. Det var det sistnämnda som var i fokus under besöket i går. VD Hans Nilsson redogjorde för historien bakom Möjligheternas hus. Han sa att det har blivit kärvare att ordna arbetsmarknadsplatser för de som behöver sen alliansregeringen tog över makten 2006. Han berättade även att man har praktikplatser för de som tidigare jobbat på Samhall men ledningen på Samhall har tackat Nej till dessa. Torbjörn Björlund var dock imponerad över den verksamhet som bedrivs på Möjligheternas Hus.

Inga kommentarer: