torsdag, maj 08, 2008

Djurgården IF- Hammarby IF 0-2

Hammarby tog en välbehövlig och en mycket prestigefull seger när man i går slog Djurgården med 2-0 efter en mållös första halvlek. Därmed var Hammarbys så omtalade måltorka äntligen över, men det blev tillslut 485 minuter innan Paulinho sätter bollen i mål på en retur i den 58 minuten. Segern var till slut rättvist även om matchen stod och vägde länge så tippade den över till Bajens fördel. Även om Djurgården givetvis var hungriga på segern så var det trots allt Bajen som var det något hungrigare av de båda och det märkets denna afton på Råsunda.

Början av matchen var ängsligt från båda lagen med ett tempofattigt och nervöst spel. Det var mycket som stod på spel för båda lagen. Båda lagen kände försiktigt på varandra genom att bolla runt i backlinjen och försöka vinna mark framåt. Målchanserna i första halvlek lyste med sin frånvaro och de båda målvakterna ställdes inte på några svårare prov utan hade en lugn första halvlek. Men det var Bajen som skapade halvlekens chans då Harris Laitinen hade så gott som öppet mål men på något sätt lyckades han träffa Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray. Detta var signifikativt för Hammarby på senare tid med sin oflyt och oförmåga att göra mål. Med detta skulle ändra sig senare.

Om första halvlek var trögt och intetsägande var andra halvlek precis så som en derbymatch brukar se ut. Tempot höjdes, närkamperna blev fränare, målchanserna blev flera och det blev grinigare på planen.

Petter Andersson började andra halvlek med att testa Pa Dembo Touray med ett distansskott men han är med på noterna och tippar bollen till hörna. Även Djurgården började skapa lägen och hade en farlig hörna i den 52 minuten då David Johansson rensade på mållinjen. Även Rami Shaaban i målet spelade lugnt och förtroendegivande och visade alla sina kritiker att de hade fel när de dömde ut honom i allsvenskans inledning.

Så äntligen kom det förlösande 1-0 målet i den 58 minuten då Erkan Zengin får iväg ett skott som Pa Dembo Touray gör en enhandsräddning på men släpper en retur och på den returen är Paulinho framme och stöter in bollen i mål och ett vilt jubel både på plan och på den norra läktaren där Hammarbyfansen stod uppstår. Man märkte att detta sköna mål verkligen var efterlängtad. Av bara farten höll tvåan på att komma minuterarna senare då återigen firma Zengin och Paulinho stod för granlåten. Erkan Zengin slår ett inlägg från höger som Paulinho möter med huvudet och överlistar så när Touray i Djurgårdsmålet. Men han gör en fenomenal enhandsräddning på nicken.

Djurgården försöker att få igång någon form av anfallsspel men är rätt så uddlösa och Hammarby har inga större bekymmer att freda sin backlinje. De som slank förbi tog Shaaban hand om. Bästa utespelare i Djurgården var backen Jan Taurer. Han kämpade och det kändes som han var överallt på plan. Målvakten Pa Dembo Touray var dock den spelare som höjde sig över alla andra i den blårandiga laget.

Tränare Tony Gustavsson gjorde ett dubbelbyte i den 69 minuten. Den utmärkte Erkan Zengin byttes ut mot Claudio Dadomo och den lika utmärkte Haris Laitinen byttes ut mot Sebastian Castro-Tello. Sen gjorde Tony ytterligare ett byte när Petter Andersson som blev lårskadad i förra matchen men ändå gjorde en fullgod derbyinsats bytte med backen Christian Traoré.

Djurgården flyttade upp laget ju närmare slutsignalen matchen kom, men det kändes aldrig farligt utan Hammarby hade bra kontroll på händelserna på Råsundas gröna matta denna afton. För att definitivt avgöra matchen så satte Charlie Davies 2-0 i 89 minuten. Amerikanen dribblar av Markus Johannesson, ser ut att komma ur vinkel men får till ett lågt skott som sitter klockrent i bortre hörnet bakom en chanslös målvakt. Davies tar av sig tröjan och visade sina muskler som en målgest ackompanjerad av de andra spelarna och de många Bajensupportarna på läktarnas jubel och sång. Gult kort kostade detta Davies men det kan han ta en sådan här afton, speciellt som det var hans första under säsongen.

Hammarbys kollektiv var det som avgjorde derbyt till sist. Alla spelare ska vara och känna sig delaktiga i denna sköna seger från Shaaban i mål till Davies på topp. Jag vill inte framhålla någon framför den andre men extra kul att våra anfallare är de som gör målen. Betyder mycket för dem. Det är också extra skönt att se att backlinjen spelar bättre och bättre. Man visar stor pondus och beslutsamhet vid hörnor och inlägg från motståndarna. Rami Shaaban har jag hyllat innan men hans lugn skapar den trygghet som krävs i backlinjen och det bådar gått inför fortsättningen. Erkan Zengin visar nu att han är en fullgod allsvensk spelare. Han kämpar och han sliter och då kommer också delaktigheten i målfabrikationen. Men alla spelare var bra denna sköna onsdagskväll på Råsunda. Nu är vi med, kanske inte riktigt tabellmässigt än, men denna seger betyder mer än bara tre poäng. Den betyder allt för Hammarby.