söndag, maj 04, 2008

Hammarby IF- IFK Göteborg 0-0

Vi fick se en bra allsvensk match när Hammarby drabbades samman med IFK Göteborg i kväll. Massor av målchanser och ganska offensivt spel från båda lagen men framför allt för Hammarby. För första gången denna allsvenska säsong spelade Hammarby 90 minuter utan egentliga djupa dalar under match. Tvärtom fick vi se en första halvlek som Hammarby dominerade kraftigt och spelade med stort energi och fart under dojorna. Man vann många utav närkamperna och det var bara den utmärkte Blåvitt målvakten Kim Christersen som var i vägen för Hammarbys mål.

Många spelare i den grönvita tröjan gör en bra match, men det sista framför mål saknas. Charlie Davies var ett ständigt orosmoment för Göteborgs försvar och Erkan Zengin gör sin bästa match på sin kant där snurrade friskt med bortaförsvaret. Man såg en helt annan inställning idag och spelarna såg faktiskt ut att ha roligt där ute på Söderstadions gräsmatta.

Målchanserna som Bajen fick var bl. a en frispark som Louay Chanko slog och många inklusive mig trodde de var mål då men bollen tog i burställningen. Harris Laitinen får till ett bra skott som tvingar Christensen i målet till en kvalificerad enhandsräddning. Charlie Davies hade ett fritt skottfält framför den danske målvakten men skottet är rätt så tamt och går rakt i famnen på honom. Emil Johansson spelar bra och gång på gång driver han med speed upp på sin vänsterkant. Även José Monteiro spelar stabilt i backlinjen och det gör han hela matchen igenom. Hans särklass bästa match för säsongen. Även IFK Göteborg skapade en del farligheter Efter knappa halvtimmen avancerar Tobias Hysén centralt och skjuter ett lågt skott som Rami Shaaban precis hinner ner med fingerspetsarna på. Några minuter senare skapar Blåvitt nästa chans när en långboll når Wallerstedt, som lägger vidare på Pontus Wernbloom i djupet. Hammarbybackarna hänger inte riktigt med, men Shaaban är snabbt ute och avvärjer skottet med en benparad. Men inga mål i första halvlek.

Andra halvlek jämnar matchen ut sig men fortfarande var det en intensiv puls ute på plan. Så intensiv så att domaren Peter Fröjdfeldt inte hängde med riktigt. Petter Andersson råkade tre gånger ut för hårda tag som domaren inte beivrade. Första gången fick han en ordentlig smäll när en IFK Göteborgare satte ut sin ända och stoppade honom när han skulle göra sig passnings bar. En klar frispark och nästan lika klar utvisning tycker jag. Göteborgaren går helt medvetet in för att stoppa Andersson med stor skaderisk och han fick en lårkaka och riskerar missa derbyt på onsdag. Andra gången får han en knuff i ryggen inne i straffområdet och tredje gången kapas han av två IFK:are samtidigt utan att domaren dömer frispark. Märkligt och svagt att Fröjdfeldt inte reagerade på dessa förseelser.

De jätteheta chanserna uteblir med några få undantag i andra halvlek. Den farligaste chansen hade IFK Göteborg då Pontus Wernblom får bollen mitt framför den utmärkte Rami Shaaban men han missar bollen helt och Bajarna kan slå bort bollen. Hammarby sista chans får Petter Andersson när skjuter ett skott tätt utanför Christensen vänstra stolpe.

Tränare Tony Gustavsson gör sitt första byte i den 77 minuten då Freddy Söderberg som gör en godkänd arbetsinsats byts ut och in hoppar yrvädret Simon Helg som visade i slutminuterna att han gärna vill starta i derbyt mot Djurgården. Han var en frisk fläkt efter sin inhopp. Petter Andersson kliver av i den 86:e minuten och Sebastian Castro Tello kliver in. Men lagen förmår inte spräcka nollan utan matchen slutar 0-0.

Det innebär att Bajen nu spelat 427 minuter sedan det senaste allsvenska målet som kom den 17 april mot Helsingborg. Men detta var knappast någon typiskt 0-0 utan en underhållande och fartfylld match mellan två lag som verkligen ville vinna. Men oskärpa framför mål men framför allt två utmärkta målvakter var orsaken till att båda lagens uteblivna målproduktion. Det som gladdde var att Bajens spel var bättre än på länge och man genomför en hel match utan några egentliga svackor. Det var bara målet som saknades och det hoppas jag kommer i onsdagens derby mot Djurgården.