söndag, maj 04, 2008

Inför Hammarby IF- IFK Göteborg










HAMMARBY IF- IFK GÖTEBORG, SÖDERSTADION, KL 17.45

Efter matcherna mot de båda andra lagen från Stockholm är nog matcherna mot IFK Göteborg de hetaste och i kväll är det dags igen. En tuff match är att vänta och det ska bli intressant att se matchen. Hammarby har inte rosat marknaden på sistone och har t ex inte gjort mål på 337 allsvenska minuter. Det är alltså hög tid att spräcka den förargeliga nollan igen.

I mål lär Rami Shaaban stå. Kristoffer Björklund stod i den märkliga cupmatchen mot Syrianska som Hammarby vann med 6-4 efter förlängning. Det var en märklig match där Hammarby tappade en 4-0 ledning under andra halvlek. Det här är en härlig match och tillfälle för Rami Shaaban att ta en riktig skön revansch på alla sina kritiker. Jag tror han är extra laddad för att stångas mot änglar från Göteborg.


I backlinjen saknas kapten Suleyman "Sulan" Sleyman. En backlinje som har haft de svårt i de senaste matcherna. Man spelar utan större stabilitet och självförtroende. Detta måste förbättras om Hammarby ska kunna klättra uppåt i tabellen. Men förmodligen får José Monteiro och Christian Traoré förtroendet på mittbackslinjen. På ytterkanterna kommer de båda Johansson att spela, Emil och David. Backlinjen kommer att få jobba hårt för att freda målet men jag hoppas att denna match blir startskottet för försvarets stabilare spel.


På mitten är Louay Chanko tillbacka efter sin skada och han lär vara med i startelvan. Han är viktig för Hammarby speluppbyggnad och är välkommen tillbaka till truppen igen. Petter Andersson spelade inte cupmatchen i torsdags så han lär vara pigg och spelglad inför kvällens drabbning. Petter Andersson har nog varit den allra bästa utespelaren hittills i Bajen tillsammans med Chanko. Hoppas han återigen får göra mål i kväll, han har hittils gjort två stycken baljor. Erkan Zengin gjorde två mål mot Syrianska, blev utvisad och var inblandad i en publikskandal. Han var verkligen i fokus i den matchen. Hoppas han kan ta med sig de bästa från den matchen till matchen mot Göteborg. Den fjärde mittfältaren kommer om jag få bestämma att vara Sebastian Castro- Tello. Han visar i sina bästa stunder ett lysande förståelse för spelet och har ett bra skott kvalitet som jag hoppas han får möjlighet att visa det i kväll. Alternativ på mitten är antingen Simon Helg eller Claudio Dadomo.


Freddy Söderberg gjorde två av Bajen sex mål mot Syrianska och förhoppningsvis kommer det att lossna för den unge smålänningen från Värnamo. Men förmodligen kommer tränare Tony Gustavsson att starta med Paulinho och Charlie Davies. Det måste lossna även för våra anfallare snart. Två mål för Paulinho och ett för Davies efter åtta matcher duger inte. De måste börja leverera det de är på plan för, nämligen mål. Hoppas vi får se lite av den varan i kväll.

IFK Göteborg är regerande svenska mästare och har börjat relativt bra. Man är med där uppe på en tredje plats med 15 poäng. Dock har blåvitt inte vunnit på bortaplan än och man har förhoppningar att spräcka vinst nollan på Söderstadion. På skadefronten ser det ljust ut för Göteborgarna. Det är bara backen Nicklas Carlsson som är borta inför matchen. IFK Göteborg har många profiler att se upp med. En som har lyckats väldigt bra är den nye danske målvakten Kim Christensen. Han har släppt in bara fem mål på åtta matcher och spelat väldigt stabilt. Det verkar alltså bli en riktig målvaktsmatch på Söderstadion. Blåvitt har många bra spelare som gör att många tippar laget att försvara sitt SM-guld. Vi har de båda isländska backarna som är några riktiga glaciärer att ta sig över för Hammarby. Den rutinerade och f.d. landslagsmannen Niklas Alexandersson är viktig i blåvitt med sin rutin och spelförståelse på mitten. Han har dessutom gjort två mål och det delar han den interna skytteligan med tre andra spelare, ångvälten Jonas Wallerstedt, Pontus Wernbloom och nämnde islänning Ragnar Sigurdsson.

För Hammarbys del verkar denna match vara något av ett vägskäl. Vinna eller försvinna prägel är det på denna svåra men högintressanta match. Båda lagen är revanschsugna, Hammarby för den dåliga insatsen i Trelleborg och IFK Göteborg för fjolårets 1-3 förlust. Men ska Bajen vinna krävs det en rejäl uppryckning och mer vilja än vad som var fallet i Trelleborg för en vecka sedan. Då spelade man ointresserad och lojt och det är inte acceptabelt tycker jag. Man måste hitta varandra på ett bättre sätt än tidigare matcher, passningsspelet måste vara precis och samtidigt måste Hammarby hitta tillbaka till sitt egna spel. Man måste spela mer bestämt och glädjefyllt och inte hänga med huvudena. Men då tror jag att starten är viktig för får IFK Göteborg det första målet så tror jag att det blir svårt att vända på det. Jag tror inte att Hammarby har det självförtroendet i dagsläget att vända på en sådan här match. Men jag är optimist och tror på tre friska och välbehövliga poäng för våra Grönvita hjältar.


Tillsammans är vi starka, Tillsammans är vi Hammarby

Tips: 2-1

Inga kommentarer: