söndag, maj 25, 2008

Johansfors IF- Skruv IF 2-1

I fredags spelades den femte omgången av Emmabodasexan då våra kusiner från andra sidan länsgränsen besökte Johansfors IP. Skruv ligger i Kronobergs län och Johansfors i Kalmar och gränsen går nästan mittemellan den 11 km långa väg som skiljer orterna åt. Det var alltså upplagt för ett riktigt bruksderby med andra ord.

JIF kom till start med två raka segrar i ryggen och borde utefter dessa förutsättningar vara fullpumpade med självförtroende från start. Men vi är trögstartade och har svårt att ta tag i taktpinnen från start. Det var lite derbykänsla över matchen mellan två lag som uppträde lite nervöst ute på plan. Skruv hade en riktig het farlighet när man prickade ribban efter ca halvtimmes spel. Passningspelet var inte speciellt bra från något av lagen men kampviljan var det inget fel på. Både lagen ville mycket med kunde inte förvalta det till något konstruktivt anfallspel.

Fast jag undrar vad som händer Johansfors i pausen för det är tredje matchen i rad som laget kommer ut som hungriga tigrar och vänder ett hotande nederlag till en skön seger. Nu plötsligt vinner hemmalaget närkamper och spelar med mer beslutsamhet och aggressivitet och trycker tillbaka Skruv spelarna långt ner i deras planhalva. Även om det är alla spelarna som höjer sig markant är det dock Adam Wellrup som visar vägen med sin löpvilja och ettriga spel som stressar Skruv backarna. Den välförtjänta ledningsmålet kom i den 55 minuten då Peter Andersson kommer före målvakten och slår in bollen in framför mål där Adam Wellrup störtar fram mot mål och slår in 1-0 i kamp med en back.

Målet som betydde 1-0.

Johansforsglädje efter ledningsmålet. Skruvspelarna undrar nog vad som hände.

Efter det trummade hemmalaget på och hade bud på flera mål och i den 62 minuten kom så tvåan som Petter Andersson gör efter att återigen ha kommit före deras målvakt och sen rullar in bollen i den tomma målet. Skruv såg i detta läge ut som ett slaget lag och det var frågan om hur mycket JIF skulle vinna matchen med. Adam Wellrup har en likandnde spelstil som Bajens Charlie Davies och är en mardröm för motståndarnas backar då han springer på allt. Dessutom är han väldigt stark i kroppen och vinner många närkamper och är inte rädd att hoppa in i skiten för laget skull. Han skapade många målchanser utan att få till det sista.

Med kvarten kvar så borde det stått minst 4-0 till Johansfors men det var väldigt ineffektivt framför mål. Istället kom ett reduceringsmål från Skruv där deras nummer elva sköt ett placeringsäkert skott i vänstra stolpen som Axel Karlsson i målet inte hade någon chans på. Det blevonödigt spännande på slutet då Skruv jagade 2-2 men även JIF hade bud på trean men inga fler mål kom denna soliga och vackra derbykväll utan Johansfors vinner och tar sin tredje raka seger.

Segern var tillslut rättvist men det är märkligt att de ska behövas en halvtidspaus för att gubbarna ska tända till. Men något händer då som gör att Johansforspelarna får fart under benen och när de får det är det inget lag i serien som rår på oss. Två vackra mål får vi se som var frukten av just det aggressiva och fartfyllda spelet som JIF bjöd den månghövdade publiken på efter paus. Hoppas att de fortsätter på denna inslagna väg i fortsättningen med start på fredag i det heta Allsboderbyt borta mot Bodabruk. En het match som alla i norra kommundelen talar om. En match man absolut inte vill förlora och det ska vi inte heller.

Bodabruk ja, där min bror spelar, mötte serieledarna Åseda och förlorade med 2-0 efter att Bodabruk släppt in två självmål efter att ha gjort en bra match. Synd att inte rivalerna tog poäng där eftersom Åseda är med sina maximala 15 poäng fem poäng före oss på andra plats så det vore skönt om rivalerna Bodabruk tagit en eller flera poäng där.