fredag, maj 16, 2008

Obligatorisk a-kassa en befängd idé

Regeringens utredare Sören Öman presenterade idag sitt förslag till en obligatorisk arbetslöshetsförsäkring. Förslaget innebär att alla som tjänat minst 2,7 basbelopp, eller ca 100 000 kronor per år ska tvingas in i en ny statlig a-kassa.

- Regeringens hantering av a-kassan är helt befängd. Först chockhöjer de medlemsavgifterna och försämrar ersättningsvillkoren i a-kassan så att nära en halv miljon människor väljer att gå ur försäkringen. Och nu ska de alltså tvinga folk att återgå till den usla försäkring regeringen själv skapat, säger Josefin Brink, vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

- Systemet med frivilliga fackliga a-kassor har i huvudsak fungerat bra ända tills den borgerliga regeringen medvetet förstörde det för att finansiera sina skattesänkningar och sätta press på de arbetslösa, fortsätter Brink

Vänsterpartiet vill istället förbättra och utveckla systemet med frivilliga fackliga a-kassor genom att sänka medlemsavgifterna, göra det lättare att kvalificera sig till ersättning och höja ersättningsnivån och taket så att minst 80 procent av de försäkrade får ut 80 procent av sin tidigare lön.

- Det skulle leda till att människor frivilligt gick med i försäkringen igen. Det är en betydligt bättre lösning på problemet med att alltför många idag är oförsäkrade än ett obligatorium, avslutar Brink.

Inga kommentarer: