torsdag, maj 15, 2008

Prata mer teckenspråk

I går som var teckenspråkets dag tar vänsterpartiet ett samlat grepp och kräver att regeringen utökar tolkservice inom såväl arbetsliv och kultur som asylmottagande och utbildning.
Teckenspråk är förstaspråk för 10 000 barn och ytterligare 10 000 vuxna hörselskadade och döva är teckenspråkiga. Ändå är utbud och service för döva, hörselskadade och döva med synskada starkt begränsat i samhället, stundom rent av obefintliga.

- För många som har behov av tolkservice finns i praktiken inga grundläggande möjligheter att delta vuxenutbildning. Kommunerna anser ofta att de inte har råd att bevilja tolk vid studier på Komvux, och landstingen står inte för tolkkostnader i samband med utbildning, säger Eva Olofsson (v), riksdagsledamot.

- Många teckenspråkiga har dessutom svårt att få tillgång till det tolkstöd de behöver för att fungera i arbetslivet. Det innebär att de har svårare att få anställning eller får svårarare att avancera i sitt arbete vilket påverkar löneutvecklingen, fortsätter Eva Olofsson.

Vänsterpartiet har inför teckenspråkets dag lämnat över en handfull interpellationer till regeringen för att kräva konkreta besked i frågor som rör döva och hörselskadades vardag. Det handlar bland annat om att ge teckenspråkiga tillgång till ett brett kulturutbud, vidta åtgärder för att bryta isoleringen för döva asylsökande och ge döva kvinnor som utsätts för mäns våld relevant skydd och stöd.

Jag personligen tycker att alla elever någongång under sin grundskoletid borde komma i kontakt med teckenspråket varför inte i ämnet Svenska. Det skulle underlätta för många döva att så många som möjligt kan kommunicera och har hjälpligt kunskap i teckenspråk.

Inga kommentarer: