torsdag, maj 22, 2008

Reinfeldt gör miljardbesparingar på småbarnsföräldrar

I tisdags beslutade riksdagen om att införa vårdnadsbidrag, jämställdhetsbonus och krav på intyg från skola eller förskola vid ansökan om tillfällig föräldrapenning. Vad som inte uppmärksammas i debatten är att regeringen gör miljardbesparingar på alla småbarnsföräldrar och att barnfattigdomen ökar med regeringens politik.

Vårdnadsbidraget är ett billigt alternativ till förskola och försämrar alla kvinnors arbetsmarknad. Jämställdhetsbonusen ska betalas ut som skatteåterbäring och kommer inte föräldrarna tillgodo den månaden när pengarna behövs. Kravet på intyg från förskola/skola vid ansökan om tillfällig föräldrapenning belastar personalen i förskolan med mer byråkrati.

- Huvudnumret i regeringens politik är däremot en miljardbesparing om 1,1 miljarder kr per år 2008-2010 på sänkta ersättningsnivåer i föräldraförsäkringen för alla småbarnsföräldrar. Det ska löna sig att inte ha barn med andra ord, säger LiseLotte Olsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Regeringen utgår ifrån kärnfamiljsnormen i sin familjepolitik och missgynnar systematiskt ensamstående föräldrar och deras barn. Idag lever vart fjärde barn med en ensamstående förälder och de flesta ensamstående föräldrar är kvinnor. Varken vårdnadsbidraget eller jämställdhetsbonusen kommer ensamstående föräldrar till godo.

Vänsterpartiet visar i en färsk rapport att andelen fattiga barn med ensamstående föräldrar ökar från 15 procent 2006 till 27 procent 2010 till följd av regeringens orättvisa politik.

- Klyftorna ökar med rasande fart och Reinfeldt skickar notan till våra barn, det är uppenbart att regeringen bortser ifrån barnens bästa i familjepolitiken, säger LiseLotte.
Vi vill istället satsa på 8000 nya folknära jobb i förskolan, individualiserad föräldraförsäkring, rätt till jobb och rätt till jobb på heltid.

Inga kommentarer: