måndag, maj 19, 2008

Veckans lag

Att utse denna veckans lag var inte lätt. Det var många lag som gjorde bra prestationer och förtjänade en plats här. Portsmouth som vann FA-cupen för första gången sedan 1939 när man i lördagens final slog Cardiff med 1-0, Eller Landskrona Bois som i Svenska cupen i går slog ut AIK med 1-0 eller Sirius som i samma cup slog ut Djurgården. Både Landskrona och Sirius spelar i Superettan och AIK, Djurgården som bekant i allsvenskan.

Men valet för veckans lag föll ändå på två lag som jublade lite extra kanske.

Det första var Valsta Syrianska som normalt spelar i DIV 1 Norra. I lördags mötte man självaste Helsingborg i cupsammandragningen i Gävle och laget från Märsta utanför Stockholm gick segrande ur den matchen med 2-1. Vänsterbacken Andreas Mavroidis slog in segermålet på straff drygt tio minuter från slutet. En imponerande laginsats mot Helsingborg som i februari mötte PSV Eindhoven i UEFA-cupen. Detta är Svenska cupens själ när mindre meriterade lag slår ut någon av de stora Elefanterna. Det fick ett glädjerusigtValsta uppleva i lördags och Helsingborg fick bittert erfara.

Sovjetiska hockeylandslaget var nästan helt oslagbara på sjutti och åttiotalet då den röda maskinen satta skräck i sina motståndare. 19 guld blev det tillslut. Sen Sovjet föll som stat 1991 har Ryska hockeylaget endast vunnit ett guld tidigare nämligen 1993 och man har längtat efter att återigen få titulera sig mästare. I går blev denna längtan verklighet när Ryssland finalslog Canada i Quebec med 5-4 efter sudden death. Matchen var helt underbar och hade allt som man kan begära från en finalmatch. Ryssland låg under med 1-3 efter första perioden och 2-4 efter två. Men i sista kom Ryssland i kapp till 4-4 och det var Ilja Kovaltjuk som kvitterade 14.46 i den tredje perioden och det var samme Kovaltjuk som blev matchhjälte när han satte segerpucken i sudden death efter 2.42 och hela Ryssland exploderar i ett glädjefnatt när Ryssland är tillbaka i hockeytronen igen.

Veckans lag: V 20 Valsta Syrianska, Ryska hockeylandslaget