söndag, juni 15, 2008

Dramatik utlovas i EM

En runda återstår av gruppspelet i årets EM-slutspel, efter det ska åtta lag göra upp om den åtråvärda titeln som delas ut efter finalen i Wien den 29 juni. Fyra lag är redan klara för åttondelen nämligen:

Portugal från Grupp A,
Kroatien från Grupp B
Holland från Grupp C
Spanien från Grupp D

Övriga fyra kommer att avgöras under sista omgången då vi har rena utslagingsmatcher i nästan samtliga grupper.

Grupp A avgörs i kväll då Tjeckien- Turkiet gör upp om en plats i åttondelen. Här är det så jämt att om matchen slutar oavgjort så blir det en straffavgörande för att skilja lagen åt eftersom båda lagen har samma målskillnad 2-3 inför matchen. Det kommer bli en riktigt rysare i Hitchcook stil och det är tur att man inte är tjeck eller turk inför den matchen för då hade det inte varit bra för hjärtat. Men samtidigt är det ju sådana här matcher alla längtar till att få uppleva. En större kontrast i glädje och sorg kan knappast hitta. Segerns sötma är så härligt men förlustens bitterhet så grym. Det är hur öppet som helst och allt kan hända. Inte alls omöjligt att matchen slutar oavgjord och därmed inträffar ett straffavgörande. Det första någonsin i fotbollens historia att en grupp avgörs på straffar.

PORTUGAL 2 2 0 0 5-1 6p
TJECKIEN 2 1 0 1 2-3 3p
---------------------------------------------
TURKIET 2 1 0 1 2-3 3p
SCHWEIZ 2 0 0 2 1-3 0p


Grupp B gör i morgon tre lag upp om en plats. Hemmanationen Österrike möter Tyskland i en het match där givetvis Tyskland är stor favoriter att vinna och därmed blir man klara för åttondelen. Blir det oavgjort i Wien eller Tyskland förlorar så kan Polen slinka förbi om man slår Kroatien med några mål. Men allt talar givetvis för Tyskland i denna grupp.


KROATIEN 2 2 0 0 3-1 6p
TYSKLAND 2 1 0 1 3-2 3p
----------------------------------------------
ÖSTERRIKE 2 0 1 1 1-2 1p
POLEN 2 0 1 1 1-3 1p


Grupp C som även kallas dödens grupp spelar Frankrike- Italien en avgörande match om att få spela vidare. Detta är en repris från VM finalen för två år sen som då avgjordes på straffar. Vi kan förvänta oss en lika spännande och jämn tillställning på tisdag då denna grupp avgörs. Men det kan bli så att båda dessa lag missar vidare spel då Rumänien har allt i sina egna händer. Slår man Holland så är de vidare hur det än går i den andra matchen. Men att slå Holland som hittills har varit det absolut bästa av alla EM- lagen är inget man gör hur som helst. Även om de står över sina bästa spelare i den för deras del obetydliga matchen så har de en uppsjö av stjärnor på bänken som bara längtar efter att få spela. Holland har mött de båda final lagen från VM 2006 och har den imponerande målskillnaden på 7-1. Rumänien kommer få det svårt att gå vidare men under har skett förr och de är säkert också laddade inför uppgiften.

HOLLAND 2 2 0 0 7-1 6p
RUMÄNIEN 2 0 2 0 1-1 2p
--------------------------------------
FRANKRIKE 2 0 1 1 1-4 1p
ITALIEN 2 0 1 1 1-4 1p

Grupp D kommer avgöras på onsdag när Sverige och Ryssland möts. För Svenskarna räcker oavgjort medan Ryssland måste vinna för att ta sig vidare. Sverige är på pappret och vad man hittills presterat under EM favoriter men man får inte underskatta den ryska björnen som i går slog ut Grekland efter segern med 1-0. Sverige gjorde en bra match mot Spanien men föll med 2-1 efter David Villas mål i den tredje övertidsminuten av andra halvlek. Men spelmässigt gör Svenskarna en bra insats även om orken tröt på slutet. Synd dock att man inte kunde hålla den poäng man hade i sin hand matchen ut för den poängen hade varit mycket värdefull inför fortsättningen. Men fortfarande har man ett bra utgångsläge inför avgörandet.

SPANIEN 2 2 0 0 6-2 6p
SVERIGE 2 1 0 1 3-2 3p
-----------------------------------
RYSSLAND 2 1 0 1 2-4 3p
GREKLAND 2 0 0 2 0-3 0p

Inga kommentarer: