söndag, juni 15, 2008

Grattis Norge

Norge blev i veckan det första landet i Norden där samkönade par kan gifta sig. Vänsterpartiet uppmanar nu regeringen att följa Norges exempel.

– För ett par år sedan var vi mycket optimistiska och trodde att vi snabbt skulle få en könsneutral äktenskapslag när utredningen var klar. Men vid det här laget är det välbekant att regeringen lagt förslaget på is. Statsministern har tydligen lovat ett lagförslag till hösten men vi undrar om vi vågar lita på hans ord, säger LiseLotte Olsson (v), riksdagsledamot i civilutskottet.

I Norge kom motståndet mot ett könsneutralt äktenskap, precis som i Sverige, från den kristna högern och nationalistiska krafter. Problemet för den svenska regeringen är kristdemokraterna som i praktiken agerar bromskloss i frågan.

– Det är hög tid att alla människor, oavsett sexuell läggning, får rätt att gifta sig. All heder åt Norges storting som förstått och genomfört detta, säger Egon Frid (v), riksdagsledamot i civilutskottet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Varför argumenterar du då för ytterligare en diskriminerande äktenskapslagstiftning. Du talar om att människor oavsett sexuell läggning ska kunna ingå äktenskap....en könsneutral äktenskapslag är inte sexualneutral!!!!!

Det finns många fler människor som älskar varandra än homo och hetro par!

Nicke Grozdanovski sa...

Jag vill att männiksor som är homosexuella ska kunna gifta sig i kyrkan precis som heterosexuella. Kyrkan är väl till för alla och ska därför inte stänga ute vissa grupper. Hoppas vi snart följer Norges exempel i Sverige

Anonym sa...

Nicke kyrkan är för alla, inte äktenskapet, det finns fler människor än homo och hetro par.....finns hur många fler somhelst som älskar varandra.

Jag kan inte ingå äktenskap i kyrkan inte borgligt heller...endå identifierar jag mig med Kyrkan, eller menar du att bara de i äktenskap är lika mycket värda?

Nicke Grozdanovski sa...

Kyrkan är inte till för alla om man motsätter sig männikors val av livspartner.

Självklart har du rätt i att de finns andra sorters kärlek och livsval och jag har självklart ingen avikande åsikt idetta Fast nu var det äktenskap artikeln handlar om.

Du skriver att äktenskap inte är till för alla. Men vem är det som bestämmer det? Det måste vara den person som finner sin lycka och vill ingå ett äktenskap som bestämmer det.