fredag, juni 13, 2008

Irland kommer säga Nej till Lissabonföredraget

I dag räknas rösterna i den folkomröstning som Irland genomförde i går. Allt pekar nu på en stabil Nej seger och ett förkastande av Lissabonfördraget. Vid denna tidpunkt inlägget skrivs så hade Nej sidan 53,5% av rösterna medan Ja-sidan hade 46,5%.

Det är ju lätt att förstå varför EU-anhängarna inte velat anförtro denna fråga åt folket att avgöra eftersom de vet att folken inte vill ha detta fördrag. Detta gäller även de svenska etablissemanget som hårdnackat vägrat låta oss svenskar få avgöra denna fråga i en folkomröstning. Om nu detta fördrag är så ypperligt och så jättebra som anhängarna vill hjärntvätta oss med så borde de inte vara rädda för en folkomröstning. Irland har fått rösta även för oss övriga "dumma och okunniga" européer som inte har den möjlighet som irländarna haft att säga sitt.

Nu blir det intressant att se hur denna fråga kommer att behandlas i fortsättningen. Vilka bortförklaringar som kommer att komma från överheten. Nu verkar det inte spela någon roll enligt Ola Wiklund, advokat och docent i EG-rätt vid Stockholms universitet att Irland röstar Nej. I Aftonbladet säger han:

– Så snart Irland har klarat av sina konstitutionella problem tror jag att det kommer att träda i kraft Det hade varit annorlunda om det hade varit Tyskland eller Frankrike som hade röstat nej. Men nu tror jag faktiskt att det kommer att börja gälla som planerat.

Med andra ord spelar folkomröstningen ingen roll på Irland efter som landet är en obetydlig stat i EU-familjen. Detta är en naiv och skrämmande syn på Europeiskt demokrati som Wiklund ger uttryck för.

Nej nu när föredraget återigen faller i en demokratisk folkomröstning i ett EU-land så borde man dra tillbaka denna. Det är det enda rimliga att göra. Men tyvärr fruktar jag att sista ordet inte är sagt i denna fråga så kampen går vidare.

Inga kommentarer: