onsdag, juni 04, 2008

Sabba inte sjukförsäkringen!

Under tisdagen demonstrerade LO, s, v, mp och handikapprörelsen på Mynttorget mot regeringens förslag till försämringar i sjukförsäkringen. På manifestationen deltog ett hundratal, däribland LO s kongressombud.

Bland talarna fanns Marianne Lindberg, Kommunal Norrbotten, Maria Johansson, ordförande De handikappades riksförbund, Wanja Lundby-Wedin, ordförande LO, Veronica Palm, socialdemokrat och vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, Lars Ohly, vänsterpartiet, Gunvor Ericsson, riksdagsledamot för miljöpartiet och Jan-Olof Forsén, ordförande för Riksförbundet för social och mental hälsa.

Marianne Lindberg från Kommunal Norrbotten har startat ett upprop och samlat ihop 60 000 namnunderskrifter mot de föreslagna försämringarna i sjukförsäkringen. Kommunals medlemmar drabbas hårt av försämringarna men när Marianne tillsammans med Kommunals ordförande Ylva Thörn tidigare under dagen skulle överlämna namninsamlingen till socialdepartementet ville socialförsäkringsministern inte träffa dem.

Maria Johansson, ordförande i De handikappades riksförbund påminde oss om att situationen på arbetsmarknaden är fortsatt svår för personer med funktionshinder, "arbetsmarknaden blir inte bättre för att vi blir fattigare."

LO:s ordförande Wanja Lundby Wedin var ursinnig över de föreslagna försämringarna som gör att allt fler sjuka kommer att försvinna ut ur ohälsostatistiken och tvingas söka socialbidrag. Redan den 1 juli 2008 får 70 000 människor som varit sjuka mer än ett år sänkt sjukpenning med 5 procent.

Veronica Palm från socialdemokraterna sa att våra svenska socialförsäkringar är geniala och att försämringarna är en attack mot grunden i den generella välfärden.

- Man blir inte friskare för att man blir fattigare sa Lars Ohly och skämtade om att regeringen tror att man kan lösa alla problem med ökade orättvisor, folk ska bli friska, det ska bli fler jobb, och snart kanske klimatproblemen kan lösas genom ökade orättvisor.

Talarna uppmanade riksdagens borgerliga ledamöter att rösta nej till förslaget om försämrad sjukförsäkring och mötesdeltagarna att kämpa för en ny regering och ny politik i valet 2010!

Efter manifestationen fortsatte protesterna på Mynttorget under parollen Trampa inte på min kompis! med tal av bl a Jenny Fjell, läkare i psykiatrin som är mycket oroad för hur det ska gå för hennes patienter och människor med psykisk ohälsa efter den 1 juli.

Proposition 2007/08:136 om sjukförsäkringen ska debatteras och beslutas i riksdagen den 4 juni innebär att fasta tidsgränser införs i sjukförsäkringen för när och hur arbetsförmågan ska prövas. Redan efter 6 månader ska arbetsförmågan prövas mot hela arbetsmarknaden, sjukpenning ska endast utgå 1 år, tidsbegränsad aktivitetsersättning som 93 000 personer är berättigade till ska avskaffas och ersättningsnivåerna ska sänkas för långvarigt sjuka. Sjukförsäkringen är den näst största besparingsposten i Reinfeldts budget efter besparingar på arbetslöshetsförsäkringen och arbetsmarknadspolitiken.

Inga kommentarer: