fredag, juli 18, 2008

Kalmars Medeltida kyrkor- Del 1

Vad gör man regniga dagar när det inte finns någonting vettigt att göra? Rulla tummarna eller titta på någon film, kolla på Tour de France eller sova? Inget av detta tilltalade mig idag så vad gör man. Jo man åker till Kalmar och besöker Broder Daniel men eftersom han jobbar och slutar inte föränn halv fyra så har man ändå några timmar att ta död på innan dess.

Kalmar är en gammal stad med mycket historia. Det finns mycket att se inne i stadskärnan och med framför allt slottet som grädden på moset. Det kommer att skildras i kommande bildartiklar. Det som fångade mitt intresse i dag var alla de medeltida kyrkorna som står runt Kalmar och bilder en skyddande mur. Det blev åtta kyrkbesök i dag och alla dessa kyrkor är uppförda runt 11 och 1200-talet.

De hade de gemensamt att de förutom att förkunna Guds bud till församlingen också ha en försvarssyftande uppgift i en orolig tid som medeltiden var. Människor hade ett behov av att försvara sig och sin bygd mot yttre fiender. Kyrkorna står där i dag som ett monument över en svunnen tid och berättar en historia för oss som vill lyssna och lära. Mycket har förändrats sedan medeltiden så även kyrkorna som har byggts om och även i vissa fall bränts ner av fientliga styrkor. Men de har återuppståt och deras historia är vår historia. Här presenteras de nio kyrkorna och vi börjar med Förlösa, Kläckeberga, Dörby och Arby


























Förlösa kyrka, Lindsdal ca en mil norr om Kalmar. Just denna kyrka vi ser i dag byggdes 1857 men den gamla medeltidskyrkan ingick i den medeltida försvarskyrkorna.







Kläckeberga kyrka strax norr om Kalmar uppfört på 1100-talet som en fästningskyrka. Dessa kyrkor kännetecknas av att de hade tre våningar, källarvåning, kyrkorum och försvars- eller skyttevåning. Fönstren var små, snarast gluggar, murarna tjocka och förrådsutrymmena stora.














Takmålning i Kläckeberga kyrka















Altartavlan målad av polacken Herman Han 1616






Dörby kyrka väster om Kalmar byggdes under 1200-talets första hälft. När man är nära kyrkväggen kan man tydligt se stenarna som kyrkan är byggda av bakom den vita putsen









Altaret med tavlan gjord av serganten Lindblom (Tyvärr har jag inget förnamn) 1843. Ovanför tavlan ser man ett kors, ankare och ett hjärta som symboliserar Tro, hopp och kärlek.









Arby kyrka två mil söder om Kalmar. Redan på 1100 talet fanns här en träkyrka men efterhand uppfördes en stenkyrka som blev färdig på 1200-talet. Under 1820-talet ägde en ombyggnad rum.









Kyrkans altare







Dopfunt från senare hälften av 1200-talet.

Inga kommentarer: