onsdag, juli 09, 2008

Småländska kusten del 2- Oknö och Pataholm

Efter den 5,5 km långa vandringen så fortsatte Tomas att guida mig på en del av den småländska kusten som Mönsterås kommun bjuder på. Fast denna gång tog vi bilen. Benen hade redan fått sin dagliga motion. Vi besökte Oknö som ligger precis vid Mönsterås och Pataholm som ligger nära Strömsrum. Två pärlor vid Kalmarsund och som liksom Strömsrum är värda ett besök.










Tomas Jonsson vid sitt skrivbord. Vill tacka honom för trevlig samvaro under dagen och för en bra guidning till guldkornen i Mönsterås. Besök gärna hans blogg. Tomas Jonsson


Är man vid den småländska kusten så är naturligtvis havet nära. Denna bild är tagen på Oknö som är en halvö strax utanför Mönsterås. Oknö är ett populärt fritidsområde sommartid med många badplatser, camping, stugor och restauranger och det märktes när vi besökte den i går. På andra sidan sundet ser man svagt Öland.




En av mina vackraste bilder som jag tog enligt mig själv. En segelbåt ute på sundet vid Oknö. Det skulle vara ett bra motiv till en målning med sin lite dunkla himmel och vatten och sen kobbarna och skären som mörka kontraster till den vita segelbåten. Hur vackert som helst






Båtar ja.. Fanns naturligtvis många på Oknö. Här är tre av de lite mer sportiga slaget. En sådan skulle man ha men det kan man bara drömma om.







Från Pataholm är Öland inte så långt bort på andra sidan sundet. Ser ni riktig noga så kan ni se Borgholms slottsruin tona upp sig vid horisonten.






Det fanns mycket vackert att se under dagen och alla platser hade sin tjusning och skönhet. Men undra om inte det sista stoppet Pataholm ändå var den vackraste platsen under resan. Denna lilla pittoreska kustsamhälle med sin lilla torg mitt i samhället var på 1700-talet den största köpingen längs Smålandskusten och många fartyg sjösattes i Pataholm under århundradets gång. Sjöfarten kulminerade under 1800-talet fram till 1920.






Den kullerstens belägna torget i Pataholm. Längst ner på torget ser man Harbergska gården som är en köpmannagård som uppfördes på 1840-talet och Hullgrenska gården som också är en köpmannagård från samma tid uppförd av handlaren C J Hullgren.

























Att den som bor i detta vackra röda bostadshus gillar rosor råder det ingen tvekan om och visst kan jag hålla med om att det är vackert även om det kanske kanske är lite väl överdrivet för min smak :-)















Denna bild av vackra hus är också från Pataholm.

2 kommentarer:

tomasrj sa...

Det blev två fina reportage från ditt besök!

Nicke Grozdanovski sa...

Tack Tomas, det var väldigt trevligt i går.. Jag gör gärna om det :-)