tisdag, augusti 26, 2008

Upp med Sulan på topp

Det borde bli kvällen då vi hade hyllat och ärat en av Hammarbys mesta trontjänares första mål i Hammarby tröjan. Suleyman Sleymans vackra 2-2 mål betydde första målet i hans elfte säsong i Bajen, Det borde bli kvällen då vi hade ärat veteranen 35 årige Fredrik Söderströms första mål då han efter 49 minuten kvitterat AIK.s 1-0 ledning Det borde bli kvällen då fotbollen segrat eftersom det var en väldigt bra fotbollsmatch med mycket kamp och två viljestarka lag och två klackar som bar fram sidan respektive lag. Det är så här man vill uppleva ett derby

Men i stället stal och förstörde de idioter på Hammarbyläktaren som sköt in fyrverkerier in på plan och även förstörde domare Martin Hansson matchen. Det är dessa två som är samtalsämnena dagen efter derbymatchen. Det är tragiskt och väldigt idiotiskt att vissa på personer på läktaren inte kan hålla sig i skinnet. Jag har ställt mig den frågan vem i helvete rent ut sagt är det som tar med sig raketer till en fotbollsmatch. Vad är det i deras värld som berättigar och motiverar en sådan handling? Hur tänker deras små hjärnor när de använder dessa och skjuta in de på plan mot spelare som är där för att genomföra sitt jobb. AIK målvakten Tomi Maanoja kunde ha råkat väldigt illa ut när fyrverkerierna briserade bredvid honom. Jag tycker det är på sin plats att åtala dessa idioter som fyrade för dråpförsök eller misshandel för det är det de kallas om man gör något sådant på allmän plats mot någon människa. Sen tycker jag det är på sin plats att vi normala Bajare offentligen via media tar avstånd från gårdagens händelser och riktar en ursäkt till AIK målvakten och de poliser som blev attackerade med fyrverkerier och andra föremål. Det är bra att man ingrep på läktaren mot dårarna redan när det hände men det räcker inte. Livstids avstängning är det som krävs när man identifierat dessa idioter.

Den andre som inte bör vistas på en fotbollsplan mer, kanske inte under hela sin livstid men definitivt resten av denna säsong är domaren Martin Hansson. Han var den enda som såg straffsituationen som förlöste upploppet och tolkade det som straff. AIK:s Saiho Jagne ramlade av sig självt milt uttryck i en löpduell med José Monteiro och Martin Hansson blåser straff i den 85 minuten och dessutom varnar Monterio. Det är en horribel dömd straff som kostade så mycket skit för Hammarby. Jag är väl medveten om att även en domare kan göra fel men även han måste ju rimligen sett att det inte var straff. Redan när situationen uppstod såg det väldigt konstigt ut och förvåningen och ilskan hos mig blev stor när Hansson blåste straff. Det var när Markus Jonsson satte bollen i mål som tumultet uppstod på den södra läktaren. Det som hände i straffsituationen är dock är ingen ursäkt till publikens agerande. Men kan en spelare bli avstängda för gula kort och liknande borde även en domare bli avstängd efter att inte ha sköt sitt jobb.

Matchen slutade rättvist 2-2 sedan AIK lett i paus med 1-0. Målet gjort av argentinaren Ivan Obolo i den 23 minuten som blev fint framspelad av Markus Jonsson. AIK hade den första halvleken klart i sin hand där man spelade snabb och aggressivt fotboll som skapade problem för Hammarby. Man satte stor press på hammarbyförsvaret som hade svårt att freda sig. Men som tur var blev det bara ett mål i baken innan paus och vi var med i matchen fortfarande.

Andra halvleks början får Hammarby den smakstart som är nödvändning för att få upp ännu mer energi inför fortsättningen av matchen. Fredrik Söderström snappar upp en dåligt bakåt pass och distinkt sätter bollen i mål bakom en chanslös AIK målvakt. Efter det tar Hammarby över matchen och skapar en del väldigt bra chanser där Nathan Paulse nick i stolpen var den allra farligaste. Resten av matchen blev en kamp mellan två lag som ville vinna och kampen blev den derbymatch som alla ville ha. Sen vet vi alla vad som hände i den 85 minuten och det lämnar vi därhän. Matchen återupptogs efter ca 20 minuter och några minuter senare då smäller Suleyman Sleyman in 2-2. Helt otroligt att han gör sitt första mål på detta sättet, ett mål som han och vi supporters har väntat på i så många, många år. Sleymans första mål i Hammarby tröjan i hans 11 säsong i klubben är numera ett faktum.

Rättvist med oavgjort speciellt efter den feldömda straffen i åminne. AIK var bra i första medan Hammarby vann andra halvlek och tog tag i matchen och lyftes sig enormt från första halvlek. Den moral som de grönvita visade dels efter AIK.s starka första halvlek och dels efter straffmålet är imponerade. Att kunna resa sig två gånger på detta sätt tyder på styrka och hjärta för klubben och det ska vi alla vara stolta över en dag som denna.

Hjärta för klubben har definitivt inte de fåtal idioterna på läktaren som förstör så innerligt för alla som jobbar och håller på Hammarby. Jag är så bitter på dessa att de förstörde matchen på detta sätt och att de stal fokuseringen på Sleymans härliga mål som dessutom jag aldrig fick se live utan tack vara att de lyckades bryta matchen så hann jag inte se den färdigt precis det jag skrev inte ville skulle ske i gårdagens artikel.