lördag, september 27, 2008

En vinst vore välkommet

Den 11 augusti vann Hammarby senast då Sundsvall betvingades på bortaplan med 2-1. Sen dess har det spelats sex allsvenska matcher och en cup semifinal utan seger så det är verkligen på tiden att det blir en trea i eftermiddag då Trelleborg FF gästar Söderstadion. Efter den senaste matchen mot Elfsborg har Hammarby en del blessyrer att dras med i truppen men som det verkar är det ingen allvarligt. Mest känningar har Charlie Davies som b la fick en armbåge i halstrackten. Men det ska inte vara någon fara för hans medverkan i dag. Han är oerhört viktig för Hammarby med sina 10 mål hittills och dessutom att han drar på sig extra bevakning. Nu har det tyvärr inte lett till att någon annan klivit fram och sätter dit bollarna. Innan var det Petter Andersson och Paulinho som kunde göra mål men när de nu inte spelar i den grönvita tröjan längre så är Freddy Söderberg och Louay Chanko näst bäst med två mål.

I mål kommer Kristoffer Björklund att stå. Han tog allt som Elfsborgspelarna försökte med men Christian Traorés oturliga touch var han chanslös på. Nu krävs samma fokusering mot Trelleborg även om det kommer bli en annan matchbild än den mot Elfsborg där jag förväntar mig att spelet kommer att förläggas på TFF.s planhalva. Men samtidigt gäller det för Björklund att hela tiden vara fokuserad på vad som händer ute plan.

Hammarbys defensiv stod upp bra mot Elfsborg där man låste Boråsarnas anfallspel. Samma vilja och samma energi vill jag se i eftermiddag. Samma spelare i backlinjen kommer förmodligen få förtroendet igen i startelvan. Det innebär att Christian Traoré, José Monteiro spelar på mitten och Emil och David Johansson på kanterna. David Johansson är i bra form och gjorde ett fullgott försvarsinsats i Borås samtidigt som han deltog i uppbyggandet av anfallspelet.

På mittfältet kommer att ske vissa förändringar då Louay Chanko kommer tillbaka efter sin avstängning. Han petar förmodligen den unge Carlos Geate. Övriga spelare i mitten som får spela från start är Erkan Zengin, Mikkel Jensen och så ser jag gärna att Sebastian Castro-Tello får chansen från start. Det är viktigt att mittfältet är navet i Bajens spel. Att man hjälps åt både med att stoppas Trelleborgs anfall och att själva trycka på mot motståndarnas straffområde och pressa de till misstag.

På topp är Charlie Davies självskriven men sen vill jag gärna se Olof Guterstam från start. Han gjorde ett piggt inhopp mot Ellos senast och var så nära att nicka in kvitteringen på stopptid. Jag vill gärna se han spela en helmatch.

Trelleborg har gjort en väldigt bra säsong under tränare Tom Phrals ledning. Man har inte förlorat sen 20 juli då man hemma förlorade mot Halmstad med 0-2. Under denna tid har man spelat åtta raka matcher utan förlust med tre segrar och fem förluster. Detta har gett Trelleborg en fin åttonde plats med 30 poäng och man är faktiskt näst bäst i Skåne med det. Phral har verkligen lyckas på Söderslätten och har skapat ett svårslaget lag. Inför matchen har TFF en näst intill friskt gäng med ett undantag Paulino som är sjuk. Skåningarna bygger sitt lag på kollektivet där det saknas stjärnor men där alla jobbar för varandra. Bästa målskytt är Andreas Drugge som gjort fem mål och som Bajen måste se upp men. Likaväl som man måste se upp med Magnus Andersson och Fredrik Jensen som båda gjort fyra mål. Trelleborg är ett kompakt lag som inte gör så många mål (23 hittills) men släpper inte in många heller (21). Det gäller att snabbt få hål på de så att de kommer upp ur "skyttegravarna" och därmed skapa ännu större ytor för Bajen.

Det låter som det är en lätt match på pappret för Hammarby men detta kommer bli 90 minuters hård kamp innan poängfördelningen är klar. Normalt skulle Bajen vara klara favoriter men lagens formkurvor pekar åt olika håll och ser man till det så är TFF favoriter. Men ser man till tabellplacering så är Bajen favorter. Med andra ord kan de gå precis hur som helst. Men Hammarby skulle må bra av att få lite positiv energi i truppen och att äntligen efter matchen få sjunga ut segersången igen. För detta krävs att samtliga Hammarbyare ger allt och är fokuserade och minst lika viktigt inte ta lätt på uppgiften. Jag tror att vi får se tre nya grönvita poäng när Hammarby vinner med 3-1 efter mål av Davies, Guterstam och faktiskt Zengin.

Inga kommentarer: