onsdag, september 10, 2008

Kamp ger ett första steg i rätt riktning

Jag arbetar inom äldreomsorgen här i Emmaboda kommun där jag har en nattjänst och arbetar således under dygnets mörka timmar när de allra flesta sover. Att arbeta med människor har ingen större status om man kanske kan bortse från läkare och gymnasielärare och andra sk högre befattningsjobb. Men arbetar man på fältet och längre ner på den sk hierarkin så blir statusen allt mindre och mindre.

Vi har kämpat länge för att slippa ensamarbetet och att skapa en tryggare arbetsplats för oss som arbetar under de mörka timmarna. Det är tyvärr så att det är inte bara är vi som huserar då utan även andra personer med inte så hederliga arbeten. De har varit och gjorts inbrott bl a på de särskilda boenderna (servicehusen) under sommaren och det har skapat än mer otrygghet på jobbet. Även privata bostäder har fått på hälsning av de och det är klart att man är mer vaksam när man är ute och kör om nätterna.

Ingen av oss som jobbar natt är mörkrädda. Är man det ska man inte ska jobba natt lika väl som jag som har en viss höjdrädsla knappast ska jobba på ett företag som arbetar med fönsterputs på kontorsfasader sju meter upp i luften. Otrygghet är en helt annan sak än rädsla. När man är orolig för konkreta saker som t ex att linan eller byggnadställningen till fönsterputsaren är undermålig eller att man har haft inbrott på sin arbetsplats där man jobbar ensam större delen av natten. Det är då man måste se till arbetsplatsen är så trygg som möjligt för de som arbetar. Tyvärr har vi inte fått den gehör från ledningen som vi hoppats på utan de säger att vi fixar det på den antal personer som i dag arbetar per natt. Det är där diskussionen är mellan chefer och oss på golvet.

Det var därför som jag och min partikamrat Hugo Grönlund i somras skrev i hop en skrivelse som ni kan läsa här. Skrivelsen skickades till Socialnämnden och behandlades i deras sammanträde förra onsdagen. Vi ville få igång en diskussion eftersom vi tyckt det var alldeles för tyst från Socialnämnden, övriga politiker, chefer och allmänhet. Beslutet från Socialnämnden blev

- att uppdra till nämndens presidium att formulera uppdrag till berörda ansvariga inom socialförvaltningen och redovisa resultatet till socialnämnden inför budget 2009.

Jag tycker att det är en liten delseger i allafall. Vi har med skrivelsen fått upp ögonen på detta problem som vi upplever på natten. Det är dock långt kvar av kampen och det är viktigt att vi som jobbar på golvet är med och diskuterar ev. förändringar inom nattorganisationen. Det är vi som trots allt är experter på vårt jobb och på vår uppgift.

Inga kommentarer: