söndag, september 14, 2008

Vi suktar efter revansch

0-1, den 20 april på Fredriksskans, Patrik Ingesten i den 94 minuten , Torsdagen den 21 augusti på Söderstadion 0-1 Abiola Dauda i den 113 minuten. Två tunga förluster i år mot dagens motståndare gör att en seger idag mot Kalmar FF vore väldigt väldigt skönt.

Till dagens match saknas i Hammarby Mikkel Jensen som är avstängd och de skadade spelarna Rami Shaaban, Klebèr Saarenpää, och även Simon Helg. Men däremot är Louay Chanko på mitten tillbaka efter sin avstängning senast.

I mål har vi som vanligt Kristoffer Björklund som säkert är väldigt revanschsugen efter 1-5 förlusten senast borta mot Helsingborg. Att släppa in fem mål i en match är inte speciellt kul för en målvakt och vi kommer att ha en laddad Björklund mellan stolparna och det är nödvändigt att han är på tå i kväll för Kalmar är det lag som överlägset gjort flest mål i allsvenskan.

Men då måste han ha hjälp av försvaret som sviktade i den senaste matchen mot Helsingborg. Nu gäller det att vara vaksam i 90 minuter och inte slappna av en sekund. På den centrala backlinjen lär Christan Traoré och Suleyman Sleyman spela och på ytterkanterna de båda Johansson, Emil och David. Som jag skrev innan är Kalmar FF det lag som gjort flest mål i allsvenskan men o andra sidan har KFF haft svårt att få hål på Bajen som i de två tidigare matcherna spelat heroiskt mot smålänningarna Samma inställning krävs i dag från samtliga spelare i den grönvita tröjan.

På mitten saknas givetvis Petter Andersson som ju numera spelar i holländska Gronningen. Men att han skulle bli proffs i sommar var ingen överraskning så det gäller att för de andra spelarna att fylla Anderssons plats även om man absolut inte kan ersätta honom som spelare. Jag hoppas att Sebastian Castro-Tello kan få chansen från start. Han har varit skadad under större delen av säsongen men är nu åter tillgänglig i truppen. Men förmodligen får han starta på bänken. På mitten kommer säkerligen Louay Chanko, Erkan Zengin, Freddy Söderström och Harris Laitinen starta. Det är viktigt att mittfältet är tätt på Kalmarspelarna så att man stör deras uppspel och passningspel. Att man inte låter de röda vårda bollen länge så att man stressar de till misstag som vi sedan kan utnyttja

På topp är både Charlie Davies och Nathan Paulse givna. Vad Charlie kan vet vi. Åtta mål har det blivit från amerikanen hittills i år och jag ser gärna att han gör ett par till i kväll. Paulse däremot har haft det lite tyngre med målfabrikationen sen han kom hit i somras. Ett mål har det blivit från hans sida men han skapar chanser och jag tror att han kommer blomma ut för eller senare i Hammarby tröjan. Han jobbar och sliter både i matcherna och på träningarna och så länge han gör det är jag optimistisk. Även om det givetvis kvittar vem som gör målen så ser jag gärna att Paulse får göra det i dagens match.

Våra motståndare Kalmar FF har föga överraskande ett offantligt självförtoende med sig till Söderstadion och laget leder allsvenskan med fem poäng till tvåan Elfsborg som dock har en match mindre spelad. De kommer stå mellan dessa två lag var SM-guldet kommer att hamna när serien är färdigspelad. Av 21 matcher har KFF vunnit 15, spelat 3 oavgjorda och förlorat 3 matcher. Man har gjort imponerande 53 mål och släppt in 23. Hammarby är det lag som ligger på tredje plats när det gäller målfabrikationen med sina 33 gjorda mål. Tvåa är Helsingborg med 37. Med andra ord är inget lag ens i närheten av Kalmars målproduktion så "Tråkiga Kalmar" är begravt för länge sen. I Kalmar har vi också den spelare som leder skytteligan överlägset, Patrik Ingelsten med sina 15 mål och honom måste Bajen givetvis hålla ett öga på. Men det räcker inte bara att hålla koll på honom utan KFF har många matchvinnare i truppen som t ex. Viktor och David Elm, Abiola Dauda som avgjorde cupmatchen på Söderstadion för mindre än en månad sedan. Saknas gör dock två viktiga spelare nämligen lillebroder Rasmus Elm och lagkaptenen Henrik Rydström.

Detta är den svåraste uppgiften ett lag i fotbollsverige kan ha att ställas mot serieledarna Kalmar FF men absolut inte omöjligt. Vi har alla chanser att skapa en fortsatt spänning i allsvenskan via en seger över KFF. Efter två försmädliga 0-1 förluster känns det som det är vår tur nu. Men det kommer krävas att Hammarby spelar på max i 90 minuter, att vi får första målet, att inte slarva i försvaret eller i uppspelen och att tro på det möjliga. Vi ska komma i håg att detta inte är någon lätt match för Kalmar heller. Att åka upp till Söderstadion och ta hem tre poäng är inte det lättaste bara GAIS har lyckats med det i år. Det gäller att visa Kalmariterna vilka det är som bestämmer på Söderstadion, att de bara är gäster denna söndagseftermiddag.

Det vore skönt att täppa till truten på kaxiga Kalmariter som av naturliga skäl finns runt omkring mig här i östra Småland. De har all anledning att vara kaxiga och stolta över sitt lag men det har varit två tunga förluster tidigare i år och jag fasar om det skulle bli en tredje i kväll. Därför vet jag att samma revanschlusta som jag har just nu även Hammarby spelarna har och att Kentas ord "Just i dag är jag stark "präntas in i samtliga Bajenhjärtan. Då kommer detta bli en trevligt kväll för alla Bajare när vi ger det röda Kalmarspöket en rejäl näsbränna. Jag tippar på 2-1 till Hammarby och att Charlie Davies och Nathan Paulse nätar för Hammarby.

Inga kommentarer: