tisdag, oktober 28, 2008

Eken- Trädens konung
















Även en ek är i början liten














En ståtlig ek med sina imponerande grenar som bildar en krona runt stammen.


Trädens konung är, med konkurrens av Lönnen, den ståtliga Eken (Quercus robur) som blir väldigt gamla. Eken växer i allmänhet långsamt och bär inte frukt förrän runt 40-50 års ålder. Vid speciellt gynnsamma förhållanden med näringsrik jord och god tillgång på sol, kan dock eken växa relativt snabbt även i Sverige och nå upp till en höjd på 20 m med en stamomkrets på 1 m redan efter 50 år. Trädet är normalt avverkningsmoget efter c:a 150 år, men kan fortsätta växa i flera hundra år. När trädet börjar närma sig en viss höjd fortsätter den att växa på bredden på stam och grenverk. Äldsta kända ek är Rumskullaeken i Norra Kvill i Småland som har sagts vara 900-1000 år gammal. Den har en omkrets i brösthöjd på omkring 13 meter. Då alla riktigt gamla ekar är ihåliga är en säker åldersbestämning svår att göra

Eken växer i nästan hela Europa och kom in till Sverige för c:a 9000 år sen. Den finns i södra Sverige ända upp till Gästrikland.

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Ja, finns det något pampigare träd än en välväxt ek? Med varmare klimat går den allt längre norrut. Förr sa man att "ekar, kräftor och adelsmän går inte norr om Dalälven" och jag undrar om ens Gästrikland är nordgräns längre?

Det finns mycket historia runt eken - kultur- och byggnadshistoria, agrarhistoria, myt- och religionshistoria. Tänk om man hade en ekskog där ens svin kunde äta sig feta på ekollon, och ibland högg man ner några ekar för att bygga fina båtar av!

Nicke Grozdanovski sa...

Ja de skulle vara en pampig lönn i så fall.

Eken är ett mäktigt och lönsamt träd och väldigt mytomspunnen med sin höga ålder. De stora pampiga ekarna har mycket att berätta om de haft talets gåva.