måndag, oktober 20, 2008

Ett derby är alltid viktigt

I kväll tar Hammarby emot Djurgården IF i en som vanligt upphausad derbymatch på Råsunda. Bajen har en minst sagt nedåtgående trend och har inte vunnit på de senaste åtta matcherna och dessutom inte har gjort mål på de senaste tre. Spelet har väl funkat sisådär i de två senaste matcherna både mot Elfsborg och Göteborg men man har inte fått utdelning på de chanser som trots allt skapades. Vi har bara en målskytt, Charlie Davies och han kan inte ensam lyfta laget. Vi måste få igång fler spelare så att fler spelare hamnar i målprotokollet.

I mål som vanligt Kristoffer Björklund som får en nyckelroll i kväll. Han har inte varit dålig på något sätt under säsongen. Det är skönt att vi har en andra målvakt som är bra och tar sitt ansvar när Rami Shaaban gick sönder i somras.

Skador och avstängningar har vi i backlinjen där Emil Johansson är avstängd och Christian Traoré är skadad. Det blir förmodligen José Monteiro och Suleyman Sleyman i mittlåset och på kanterna David Johansson och sen vet jag inte vem som tränare Tony Gustavsson väljer på den andra kanten. Det är inte så många alternativ att välja mellan. Förmodligen får Marcus Törnstrand, som faktiskt har Djurgården som moderklubb, chansen från start och det är en intressant ung spelare som har framtiden för sig.

På mittfältet kommer med all säkerhet Erkan Zengin, Louay Chanko, Fredrik Söderström och förhoppningsvis Sebastian Castro-Tello vara med i startelvan. Castro- Tello är en sådan spelare som kan avgöra derbyt. Han har haft en skadefylld säsong och först nu på hösten varit med i truppen. Men han är en talang som kan blixtra till när man minst anar det.

På topp har vi Charlie Davies och jag hoppas även Olof Guterstam får chansen från start. Han är tycker jag den av de andra anfallarna som kan skapa chanser på egen hand och även bra på huvudet. Så inlägg mot Djurgårdens straffområde är att rekommendera om Guterstam är på plan.

Motståndarna Djurgården har en liten uppåtgående trend där man inte har förlorat på fyra senaste matcherna. Under denna svit har man två segrar och två oavgjorda. Djurgården kommer till derbyt utan Enrico Cardoso Nazaré och Prince Ikpe Ekong som har problem med ljumskar respektive fot. DIF bästa målskytt är Sebastian Rajalakso som gjort sex mål varav de fem första kom i de fem första matcherna av serien. Men han gjorde mål i den senaste matchen mot GIF Sundsvall så kanske är han på gång med en ny svit. Andra spelare att se upp med för Bajen är Jones Kusi Asare som gjort fem mål och oftast en derbyhjälte och Johan Oremo som gjort tre mål på elva matcher och är en potentiell matchvinnare.

Matchen i kväll är viktig även om inget av lagen har något med guldstriden eller platserna under den att göra. Ett derby är alltid ett derby och den vill man absolut inte förlora. För Hannarbys del hoppas jag att laget kan släppa loss och åter få utdelning på sina målchanser. Som vanligt är det tempo, energi och säkert passningspel som gäller. Att låta Djurgården jaga boll istället för tvärtom. Att de är vi som bestämmer vilka som är bäst nere på plan och få initiativet till vår fördel. Hammarby har haft en tung höst som sagt var men en seger över Djurgården skulle lätta på många Bajenhjärtan. Jag skulle bli glad om någon annan än Davies gör mål i kväll även om givetvis även Charlie Davies mål är välkomna. Det viktigaste är att det är någon som gör det. Vårmötet den 7 maj vanns av Hammarby med 2-0 och den gången gjorde Charlie Davies och Paulinho mål.

Sedan hoppas jag innerligt att publiken håller sig i skinnet både på läktaren och utanför. Jag vill inte se några inkastade föremål eller bråk på läktaren hur än matchen slutar. Jag vill att det ska fokuseras på matchen och inte på eventuella oroligheter runt omkring. Låt oss visa att vi kan göra en fest av årets sista derby.

Jag tippar att Bajen vinner med 2-0 och att Olof Guterstam och Erkan Zengin gör målen.

Inga kommentarer: