lördag, oktober 18, 2008

Ett välfärdslyft för de äldre

I gårdagens allmänpolitiska debatt i riksdagen presenterar vänsterpartiets Eva Olofsson, riksdagsledamot i socialutskottet, ett äldreomsorgspaket och ett kompetenslyft för anställda i äldreomsorgen för äldre- och folkhälsominister Maria Larsson.

- Regeringens huvudlinje är att konkurrensutsätta verksamheten. Men på vilket sätt drar medborgarna nytta av detta när ett av de största problemen är att det är brist på utbildad personal, undrar Eva Olofsson (v), riksdagsledamot i socialutskottet.

Enligt en rapport från Sveriges Kommuner och Landsting saknar 36 procent av undersköterskorna och vårdbiträdena inom äldreomsorgen utbildning från omvårdnadsprogrammet, även om det finns stora skillnader inom landet. Ännu sämre ser det ut inom hemtjänsten.

I vänsterpartiets omsorgslyft satsas fyra miljarder kronor under tio år på äldreomsorgens personal. Pengarna ska gå till såväl grundutbildning som påbyggnadsutbildning. Det kommer att skapa behov av vikarier och därför föreslår vänsterpartiet att de av regeringen avskaffade utbildningsvikariaten återinförs.

- Det är dags att sluta experimentera med driftsformer och istället genomföra en konkret satsning på kvalitet inom omsorgen, säger Eva Olofsson.

Inga kommentarer: