onsdag, oktober 29, 2008

Nakna träd

Den 16 oktober frågade jag mig hur många löv har en lönn? Frågan var berättigat när trädet som vi har på gården såg ut så här:





















Inte nog med att trädets krona var lövbetäckt så var marken som synes ett enda stort lövhav.

I dag två veckor senare så ser trädet helt annorlunda ut. Korten här nere är tagna i dag på morgonen. Nu är löven som gott som bortblåsta och endast några enstaka löv hänger sig envist kvar på grenarna. Nu närmar sig vintern och det första tecknet på det är att tillskillnad mot oss människor som tar på oss mer plagg på kroppen för att bli varma ju närmare vintern vi kommer så strippar träden av sig sina löv och de står där nakna och tillsynes frusna.





















Nu kan man räkna löven på träden utan någon större matematisk formel.
















De sista löven klamrar sig kvar på grenarna.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag gjorde ett överslag med hjälp av några geometriska formler och grova generaliseringar och kom fram till ca 3300 blad. Förslagsvis motionerar du till Lönneboda kommunalfullmäktige nästa år om att man i god tid lindar en presenning om trädet och så får den sitta kvar till alla löv fallit. Sedan kan exempelvis fullmäktiges två dummaste medlemmar utses att handräkna löven (de gör mindre skada där även om de räknar fel än vad de gör i fullmäktige, antar jag).

Nicke Grozdanovski sa...

De får bli några moderater som får handräkna dessa löv. De kan ha några kristdemokrater som suppleanter i fall de skulle behöva vara lediga. :-)

Vilka geometriska forme och grova generaliseringar använde du för att nå till resultatet 3300 löv. Jag kom fram till 1345 stycken innan alla löv blåste ner, men då hade jag nästan toppen av kronan kvar att räkna :-)

Björn Nilsson sa...

Tror jag skall kalkylera om och presentera nya siffror. Ber att få återkomma.

Nicke Grozdanovski sa...

Det ser jag verkligen fram emot :-)