tisdag, november 11, 2008

Akut behov att höja taket i A-kassan

- Arbetslöshetsförsäkringen ska ge inkomsttrygghet, inte grundtrygghet. Att så många som 70 procent av de försäkrade får ut mindre än 80 procent är fullkomligt oacceptabelt, säger Josefin Brink, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

- Vi står inför snabbt ökande arbetslöshet och det är akut för de enskilda som riskerar att få sin privatekonomi raserad att a-kassan restaureras och åter blir en fungerande trygghetsförsäkring.

- Med de arbetslöshetssiffror som beräknas för nästa år riskerar vi dessutom annars en fördjupad ekonomisk nedgång för hela samhällsekonomin. Regeringens likgiltighet inför den här situationen är både orättvis och ansvarslös med tanke på läget, avslutar Josefin Brink.

Vänsterpartiet vill höja taket i a-kassan från dagens 680 kr till 916 kr. Det skulle ge en ersättning om 80 procent till alla med en lön upp till 25 200 kr. Vänsterpartiet vill också sänka medlemsavgiften kraftigt och återinföra skatteavdraget för medlemskap i a-kassan, så att den enskilde betalar ca 60-70 kr i månaden för medlemskapet.

Inga kommentarer: