torsdag, november 27, 2008

Eva Britt Svensson (v) kraft och vilja inspirerade oss

I går hade vi ett mycket trevligt och givande besök av vår EU-parlamentariker Eva- Britt Svensson. Vi mötte upp henne på stationen i Emmaboda och vi var Mikael Nilsson, Hugo Grönlund, Lise Kroer och så jag då.

Vi började med att besöka Nöjeshusets restaurang där vi åt en god lunch, där jag, Hugo och Mikael åt älgstek med kokt potatis, gelé och enbärssås. Lise och Eva Britt åt flundrafilé med kall romsås och kokt potatis. Jag kan inte svara för flundran men jag vet att både Eva Britt och Lise var nöjda med fisken. Älgen kan jag svara för var mycket god och vällagad och man blev mätt och belåten. Nöjeshuset är emmabodas aktivitetshus där man åka Go cart, Bowla, leka sumobrottare, ha paintball, spela Boule, skjuta luftgevär eller luftpistol och åka skatebord. Förutom allt detta har man trubadurkvällar och konferensmöjligheter. För mer information om Nöjeshuset klicka här.

Efter den goda lunchen begav vi oss till Möjligheternas hus där VD:n Hans Nilsson och Flyktingsamordnaren Margareta Eriksson tog emot oss. Med sig hade de också en praktikant från Migrationsverket och ungdomar som arbetar på Miljöstationen. Margareta Eriksson började informera oss om Emmaboda kommuns flykting och integrations arbete. Hon nämnde att hela syftet med flyktingarbetet är ledordet Mångfald. Det innebär att flyktingar och invandrare ska känna sig välkomna till Emmaboda kommun. Det gör man genom ett bra mottagande där allt som vi infödda Emmaboda bor har som samhälligt behov givetvis även ska infatta våra nya inflyttande vänner. Det är alltfrån eget boende, skola, barnomsorg, arbete och vård. Det brukar inte vara några större bekymmer när det gäller integrationen i kommunen. Givetvis ska ingen inbilla mig att rasim eller främlingsfientlighet inte finns i Emmaboda men det är inte på ett synligt plan. Sverigedemokraterna är inte representerade i kommunfullmäktige och så vitte jag vet har dem ingen lokalorganisation här.

Eva Britt som arbetar med sådan här frågor i EU parlamentet berättade att Lissabonfördraget som antogs i torsdags i riksdagen tvingar alla EU-länder att bedriva gemensam flykting och Asylpolitik. Det innebär att EU.s murar till omvärlden blir större samtidigt som de inre gränserna är mer eller mindra öppna. Dessutom kritiserade hon det så kallade blå kort som berättigar till en gräddfil för välutbildade utomeuropeiska personer som har en garanterad inkomst på mer än 43 000 kronor i månaden i sitt nya land. Dels menade hon att det skapar problem för de övriga flyktingar att få arbete i det nya landet och dels behövs välutbildade personer finnas kvar i hemlandet i tredje världen för att bidra till att bygga upp samhällsutvecklingen där.

Eva Britt nämnde också om det arbete mot kvinnomisshandel som hon driver tillsammans med filmstjärnan Nicole Kidman. Om det fantastiska arbetet kan ni läsa om här.

Margareta Eriksson berättade också om det fantastiska gruppen Kvinnor i Fokus som belönades med att få vårt demokratipris 2008. Stoltheten över detta gick inte att ta miste på när Margareta berättade om detta. Hon hade med sig diplomet som Kvinnor i Fokus fick. Det kändes väldigt starkt att man fick en tår i ögonvrån att se hennes glädje över priset. Det visar än en gång att vi verkligen prickade rätt när vi utsåg pristagarna. Jag har inte sett diplomet sen 1 maj då vi delade ut den så det var trevligt att återigen få se det vackra priset.

Efter det så tog VD Hans Nilsson över och berättade om Möjligheternas hus som är ett kommunalt bolag som driver dels avfall och återvinning men även är ett arbetsmarknadscentrum som har vuxit fram genom samarbete med Arbetsförmedling, Försäkringskassan, Individuella familjeomsorgen och Individuella gymnasieprogrammet i Emmaboda. Det är ett bra arbete som bolaget gör men de märker en krympande ekonomisk ram sedan den nya regeringen tillträde efter valet 2006 och det drabbar männsikor som har svårt att ta sig ut på arbetsmarknaden.

Att vara på besök på Möjligheternas hus utan att besöka Second hand butiken går inte. Här finna massa olika varor som man har återvunnit och som man till en billig peng säljer till sina kunder. Välsorterad och billigt är det som gäller här. Jag har tidigare köpt en fin tresits soffa för endast 300 kr. Billigt som man nästan skäms för att köpa.

Nästa besök blev Vissefjärda pallfabrik som är daglig verksamhet inom omsorgen där personer med olika funktionshinder arbetar. Att besöka denna arbetsplats är mycket glädjande och man blir tagen av de som jobbar där. Att se den glädje och stolthet som de har när de arbetar på pallfabriken är stort. De visade oss runt tillsammans med de båda produktionsledarna med namnet Christer. Den ena heter Andersson i efternamn och den andre kommer jag tyvärr inte ihåg vad han hette. Man tillverkar pallar och hyllor som sen köps av andra företag, b la ITT Flygt i Lindås och enligt Christer Andersson så har man att göra i fabriken även om finanskrisen och lågkonjukturen börjar att märkas även här.

Klockan 18.00 öppnade vi efter ett visst strul med lokaländringar vårt offentliga möte i Emmaboda folkets hus. Det kom kanske inte så jättemånga men vi hade förutom våra anslutande partikamrater Gun o Kent Mällberg och Gun Andersson även besök av kamrater från Nybros lokalorganisation och två miljöpartister. De fick höra ett spännande föredrag om hur arbetet i parlamentet ser ut. Jag tänker inte referara hur röstningsförfarandet går till i Parlamentet med att det är rörigt är minst sagt talande. Jag förstår inte hur man kan stå ut en dag i denna koloss som parlamentet är med sina 785 ledamöter. Man måste enligt Eva Britt Svensson vara obstinat för att man ska finna någon mening och det har hon gjort. Genom hårt arbete har hon lyckats skaffa sig en plattform för sitt politiska arbete. Det är nämligen inte ledamöterna utan de politiska grupperingarna som har den verkliga makten. Däremot i gruppen Förenade Vänster är ledamöterna något så när självständiga och här har Eva Britt Svensson fått en plattform att bedriva sitt politiska arbete.

Alla ledamöter är med i två utskott en som ordinarie och en som suppleant. Eva Britt Svensson är med i tre, två som ordinarie och en som ersättare. Hon är 2:e vice ordförande i utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män och i utskottet för inre marknaden och tjänster. Hon är ersättare i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor. Det är i utskottet för kvinnors rättigheter som hon tillsammans med Nicole Kidman har arbetat mot kvinnomisshandel. Inre marknaden är ett tungt lagstiftningsutskott och det handlar om de så kallade fyra friheterna: Fri rörlighet för varor, kapital, personer och tjänster. Oerhört många av de politikområden som man förknippar med EU handlar i praktiken om inre marknadens regler. Dessa regler står över exempelvis fackliga rättigheter, skydd mot miljö- och klimatförändringar och att skydda folkhälsa.

Hon berättade om de 27 kommissionärerna som får skriva under ett kontrakt om att följa EU:s politik och anda och inte sina medlemsländers ev. annan vilja och önskan. De 27 personerna som representeras av en från varje medlemsland har en stor makt inom EU eftersom den är ensam om att ha initiativrätt för att lägga fram lagförslag inom första pelaren, den som berör ekonomi-, social- och miljöpolitik, vilket innebär att kommissionen är den enda som kan formellt föreslå lagstiftning - formellt kan inte lagförslag uppkomma hos de lagstiftande institutionerna.

Hon nämnde Lissabonfördraget som till stora delar är likadant som den konstitution som förkastades av Frankrike och Nederländerna i respektive folkomröstning 2005. Det är ord ändringar som har medtagits exempelvis heter utrikesminister numera "Hög representant för unionens utrikes affärer och säkerhetspolitik". Det är skamligt att frångå demokratin på detta viset som händer nu eftersom tidigare sagt att om ett land tackar nej så skulle hela konstitutionen egentligen falla och kastas i papperskorgen. Nu ändrar man från konstitutionen till Lissabonfördraget och så skiter man i att fråga det besvärliga folket utan tar det i nationella parlamentet i stället och sen slår man sig för bröstet och säger att alla länder säger Ja till fördraget. Precis samma sak hände i Sverige den 20 november 2008 där bl a folkpartiets Birgitta Olsson skriver att den 20 november 2008 är en "Detta är en glädjens dag för Sverige och för Europa."

En annan skrämmande sak är att 14 svenskar jobbar i NATO högkvarteret i Bryssel trots att Sverige inte formellt är med i organisationen. Detta är en nyhet för mig även om jag insett att Sverige inofficiellt är med i NATO trots att inga beslut om detta har tagit i någon svensk riksdag. Men ändå förvånar mig detta.

Hon avslutade kvällen med att konstatera att trots att det ser mörkt ut så får vi aldrig ge upp utan vi ska fanimej göra ett bra val till EU-parlamentet 2009. Vi ska få in fler kritiska obstinata vänsterpartister för att röra om nere i EU-grytan.

Den här dagen var otroligt givande och lärorikt för oss Vänsterpartister i Emmaboda kommun. Eva Britt Svensson är en otrolig härlig människa som besitter sådan kunskap och energi att man rycks med av hennes entusiasm. Jag är väldigt stolt att tillhöra samma parti som hon och vi är väldigt glada att hon tog sig tid och besöka oss. Jag tror ingen EU-positiv ledamot i parlamentet har denna vilja och kraft som Eva Britt har för en församling som hon i grund och botten inte gillar. Jag beundrar henne mycket.

Vill också tacka med varmt hjärta Hans Nilsson på Möjligheternas Hus för både bra information och fikat. Margareta Eriksson ska ha ett stort tack för hennes smittsamma entusiasm för kommunens flyktingmottagning.

Ett stort tack till det härliga gänget på Vissefjärda Pallfabrik som tog emot oss med öppna armar.

Tack också till er som kom på det offentliga mötet på kvällen för en intressant diskussion

Bilder från denna dag kommer i morgon på bloggen.

Inga kommentarer: