fredag, november 21, 2008

Tyvärr röstades Lissabonfördraget igenom i går

Det blev en lång debatt i riksdagen där vänsterpartiets företrädare i talarstolen Hans Linde, Marianne Berg, Josefin Brink, Jacob Johnson och Lena Olsson hade bra anföranden och replikerade på ett förtjänstfullt sätt under den heta debatten.

Men som väntat antog riksdagen Lissabonfördraget med röstsiffrorna:

243 JA
39 NEJ
13 nedlagda röster

Dessutom var 54 icke närvarande. Man kan ju undra var de 54 ledamöter av 349, som sammanlagt ingår i den svenska riksdagen var, när Sveriges riksdag röstade om den största frågan under denna mandatperiod. Man har ett ansvar att närvara när man är folkvald även om klockan är sent på dygnet. Att avstå från att rösta är en rättighet som inte ska kritiseras men att inte ens närvara, om man inte har giltiga skäl givetvis, tycker jag oansvarigt och respektlöst mot sina väljare och svenska folket.

Åtta socialdemokrater, tre kristdemokrater och två centerpartister lade ner sina röster. Bland de socialdemokrater som lade ner sina röster finns de två före detta statsråden Leif Pagrotsky och Morgan Johansson. Den ende som i slutändan gick rakt mot det egna partiet var riksdagsmannen Sven Bergström (c) som röstade nej till Lissabonfördraget. All heder och respekt till denna man.

Samtliga närvarande Vänsterpartister (20st) och Miljöpartister (18 st) röstade Nej till föredraget.

2 kommentarer:

Mats sa...

Snart står vi där som små marionettdockor.

Nicke Grozdanovski sa...

Ja, fast nu får vi inte lägga oss ner och ge upp. Den fackliga och EU-kritiska kampen måste fortsätta.