tisdag, november 18, 2008

Upphör med trakasserierna mot kvinnorörelsen, Ortega!

Idag skickade Vänsterpartiet ett brev till Nicaraguas president Daniel Ortega och uttryckte oro över den hädelseutveckling som sker i landet just nu. Den nicaraguanska regeringen har påbörjat en omfattande repression mot nicaraguanska kvinno- och folkrörelser, samt internationella organisationer i landet.

Brevet har undertecknats av Lars Ohly, EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson och riksdagsledamoten Hans Linde.

- Svenska folkrörelser har länge varit närvarande i Nicaragua, säger Hans Linde, ledamot av riksdagens Utrikesutskott. De har spelat en viktig roll i att bekämpa fattigdom, stärka kvinnors rättigheter och bygga upp folkrörelser. Att den nicaraguanska regeringen börjat motarbeta organisationer som Forum Syd och deras samarbetspartners i landet, är djupt oroande.

För två år sedan fick Nicaragua världens hårdaste abortlagstiftning, vilket var en konsekvens av att regeringen lierat sig med den katolska kyrkan. Abortförbudet blev startskottet för trakasseringen av kvinnorörelsen.

- Vi kan aldrig acceptera att kvinnors rätt till sin egen kropp kriminaliseras eller att människor som väljer att engagera sig i folkrörelser blir trakasserade, säger Hans Linde. I värsta fall är det här bara en början på ett hårdare klimat för utländska och nicaraguanska folkrörelser. Vi uppmanar president Ortega att ta ansvar och snarast upphöra med trakasserierna av den nicaraguanska kvinnorörelsen.

Inga kommentarer: