onsdag, november 19, 2008

Vill verkligen alla 130 (s) ledamöterna trycka på JA-knappen?

Det är med sorg man inväntar morgondagen då riksdagen ska rösta om Lissabon föredraget som är EU.s nya grundlag. Vi i vänsterpartiet har tillsammans med Miljöpartiet stått tämligen ensamma i riksdagen om kravet om att folkets ska avgöra denna fråga i en folkomröstning. Men vi har fått kalla handen från alla EU-anhängare som varit fega att låta folket få bestämma.

De tycker att de räcker att riksdagen bestämmer denna fråga åt svenska folket. Vi vet alla de flesta riksdagsledamöterna är EU-positiva eller blir tvingade till det av partipiskan. Socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin har tidigare proklamerat att Ja linjen till Lissabon fördraget är det som gäller för (s) ledamöterna. Något utrymme för något annat verkar inte finnas. Detta trots att inga garantier finns för att skydda den svenska avtalsmodellen och konflikträtten. Efter Lavaldomen står det klart att EU-fördragen saknar skydd för löntagarna och att EU inskränker konflikträtten på svensk arbetsmarknad och underkänner delar av den svenska arbetsrättslagstiftningen, Lissabonfördraget - förbättrar inget av detta.

Jag är besviken på att denna fråga inte fått samma tyngd som FRA lagen fick i somras, trots att vi har försökt på alla sätt att få en opinion mot att riksdagen ska fatta detta beslut och inte folket. Då fick vi se några borgerliga ledamöter gråta i talarpodiet och deras dilemma var väldigt tydligt. En röstade emot och ytterligare några lade ner sina röster. Få vi se samma dilemma bland de socialdemokratiska ledamöterna som sen efter omröstningen ska se sina väljare i ögonen. Förmodligen är det några som har beslutvånda just nu inför morgondagen men som sagt var, Sahlin ger inget utrymme för något annat än ett Ja i morgon.

Den senaste LO kongressen gav ett tydligt besked om att skjuta upp beslutet vidare tills en utredningen om Lavaldomens konsekvenser lagts fram. Men inte ens det finns det utrymme för Mona Sahlin. Jag har inte hört en enda av Socialdemokratiska ledamöterna säga att man kommer rösta emot eller lägga ner sina röster. Detta skulle sätta press på regeringen att skjuta upp beslutet tills garantin om att skydda den svenska avtalsmodellen och konflikträtten kommer.

Men det finns fortfarande ett dygn kvar innan omröstningen att trycka på nej knappen om man är tveksam till fördraget. Jag kan inte tänka mig att alla 130 socialdemokratiska ledamöterna egentligen vill trycka på JA- knappen. Det krävs 75% av riksdagens 349 ledamöter för att Lissabonfördraget ska godkännas. All tryck måste därmed ligga på (S) ledamöterna eftersom de är så många. Så jag uppmanar EU-kritikerna inom socialdemokraterna att rösta med hjärtat och inte som Mona Sahlin vill och tycker.

2 kommentarer:

Mats sa...

Tyvärr är det så att S är det mest toppstyrda partiet av alla.
Det var mycket därför som jag gick ur.
Hoppas kan vi i alla fall att det går åt rätt håll. Vi ska vara mycket rädda om vår avtalsmodell. Som fackkämpe sedan nästan 30 år så ser jag nästan det som det absolut viktigaste att bevara, för vår egen skull.

Nicke Grozdanovski sa...

Ja.. tyvärr gick det inte vägen i gårdagens omröstning även om det var väntat. Klart man är besvken över resultatet