fredag, december 05, 2008

Manifestera mot nazismen

Det nazistiska hotet är något som ständigt hänger över oss som företräder antirastiska värderingar. Vi har den senaste tiden sett ett upptrappad våld och som höll på att kosta en småbarnsfamilj boendes i Stockholm livet då deras lägenhet stacks i brand för några dagar sedan. Båda föräldrarna är aktiva i fackföreningen SAC och de och deras tvååriga barn fick firas ned till en granne från balkongen för att undkomma lågorna. Alla klarade sig utan fysiska skador men är givetvis chockade över händelsen.

Kulturhuset Cyklopen i Högdalen i södra Stockholm totalförstördes i en brand förra veckan. Samma tid som branden utbröt skulle Nätverket Mot Rasism haft en tillställning, som lyckligtvis var inställd. Allt tyder på att branden var anlagt av nazister för att döda de människor som skulle ha befunnit sig i byggnaden och som är aktiva i nätverket mot rasism. Cyklopens aktiviteter och innehåll har präglats av icke-auktoritärt tänkande och mångkultur och har varit en vagel i ögat på samhällets totalitära strömningar.

I Kalmar attackerades manifestationen till minne av kristallnatten den 9 november av mörklädda personer med nazikopplingar.

I Salem (som på hebreiska betyder frid) kommer i morgon den årliga nazistiska marschen att hållas till minne av Daniel Wretström som mördades den nionde december 2000. Först vill jag säga att alla mord är tragiska oavsett vilka som begår och vilka som är mordoffret. Sen är det viktigt att stå emot dessa krafter som använder denna dag till att sprida sitt främlingsfientliga och rasistiska smörja. Det är viktigt att vi visar oss denna dag och alla andra dagar på året till stöd för det samhälle vi tror på som bygger på alla människors lika värde och det mångkulturella samhället. Så delta om ni har möjlighet i motdemonstrationerna som hålls i Salem och runt om i landet i morgon.

Själv tänker jag närvara i Kalmar i morgondagens manifestation för demokrati och yttrandefrihet- mot nazisternas våld. Det är Ung Vänster i Kalmar län som är initiativtagare till denna manifestation som börjar klockan 12.00. Förutom Ung Vänster så står dessa organisationer bakom manifestationen:

Vänsterpartiet, RFSL Ungdom Kalmar, ABF, LO-facken i Kalmar/Torsås, Antidiskrimineringsbyrån Kalmar, Socialdemokraterna, LIVS Arbetsplatsklubb på KLS, SSU, Miljöpartiet, Moderata ungdomsförbundet och Liberala ungdomsförbundet.

Samlingen sker klockan 12 i korsningen Kaggensgatan/Södra långgatan. Jag uppmanar alla som befinner sig i närheten att bege sig dit och visa sitt stöd för de demokratiska värderingarna.

2 kommentarer:

Mats sa...

Om jag hade haft transport skulle jag varit där. Manifestera för mig också.

Nicke Grozdanovski sa...

Det lovar jag att jag ska göra Mats. Det är viktigt att ta ställning mot dessa avarter av åsikter