torsdag, december 18, 2008

Rädda jobb – rädda A-kassan

Igår beslutde riksdagen om budgeten för arbetsmarknadspolitiken. Josefin Brink, vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor, betonar att behovet av en förbättrad arbetslöshetsförsäkring är viktigare än någonsin.

Arbetsförmedlingens prognos visar att 145 000 jobb kommer att försvinna de närmaste två åren och att arbetslösheten beräknas stiga från 6,2 procent 2008 till 7,6 procent 2009 och 9 procent 2010.

– Det som tidigare var en osolidarisk och destruktiv utformning av arbetslöshetsförsäkringen är nu ett akut hot mot enskilda människors tillvaro och mot hela samhällsekonomin, säger Josefin Brink, vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadsfrågor.

Försämringarna av arbetslöshetsförsäkringen har resulterat i att 500 000 personer har lämnat sina a-kassor. Endast 40 procent av de arbetslösa får 80 procent av sin ersättning vid arbetslöshet och andelen arbetslösa som inte är berättigade till ersättning från a-kassan har ökat från 15 procent 2006 till 30 procent 2008. Många oförsäkrade riskerar att få en ersättning efter skatt som understiger existensminimum.

– Det är nu, när vi drabbas av en kris med hög arbetslöshet som konturerna av högerns djupt orättvisa samhälle kommer att bli skarpa. Det är nu priset för omfördelningen från gemensam trygghet och välfärd till ökad privatkonsumtion för de redan privilegierade kommer att få betalas, säger Josefin Brink.

Den försämrade arbetslöshetsförsäkringen leder också till minskad efterfrågan på varor och tjänster och minskade skatteintäkter för kommunerna. För att motverka en total otrygghetskris och rädda jobb i tjänstesektorn måste därför arbetslöshetsförsäkringen förbättras. Vänsterpartiet vill höja taket och ersättningsnivån i arbetslöshetsförsäkringen, ändra kvalifikationsreglerna och sänka priset på medlemskap i a-kassan till 60 kr per månad.

Inga kommentarer: