söndag, december 28, 2008

Stoppa vansinnet

Medans vi andra förhoppningsvis fått fira en harmonisk jul och vissa andra brottas med problem som t ex vilka kläder man ska ha på nyårskivan eller vilken champagne som passar bäst så pågår det ett bombkrig nere i det område som kallas Israel eller Palestina (Gazaremsan).

Efter en viss tids oroligheter så slog den israeliska flygvapnet till i går och i dag med stor styrka och kraft. Enligt uppgifter har mer än 300 palestiner dödads i bombräderna och det finns nu uppgifter på att den Israeliska armén står beredd att gå in i Gaza området. Alltså ingen nedtrappning i sikte.

Israel säger att man krigar mot Hamas och inte det palestinska folket men dem som drabbas av bomberna från flyget ger nog inte mycket för det påståendet Hamas försöker slå tillbaka med raketattacker mot israeliska områden och uppmanar till självmordsbombningar mot Israeliska mål. Några israeliska liv har också gott till spillo och det är lika tragiskt det som när bomberna släcker oskyldiga palestinska liv.

Det som är tragiskt är att man alltid predikat demokratiska värderingar i mellanöstern och man kan tycka vad man vill om Hamas med de är folkvalda i en demokratiskt valprocess. Men detta passade inte västvärlden som valde att diplomatisk och politiskt isolera Hamas från omvärlden. Jag hur övertygad som helst om att fredsprocessen i mellanöstern hade varit på en bättre väg om man hade valt dialog istället för konfrontation

Det är en otäck situation som uppstått i mellanöstern och som vanligt när man tar till våld så leder det till mer våld och man hamnar återigen i den onda cirkeln. Båda sidor har sin del av denna utveckling och båda sidor måste ta sitt ansvar att stoppa detta vansinne.

Inga kommentarer: