söndag, januari 04, 2009

Emmaboda IS försvarade sin titel i Swedbank cup

I fredags var Emmaboda IS lag 1 10 sekunder från ett fiasko då man var ute från vidare spel eftersom Johansfors ledde med 1-0 över Vissefjärda i sista gruppspelsmatchen. Men Marko Basic 1-1 mål för Vissefjärda sparkade JIF ur turneringen och Emmaboda tog sig med nöd och näppe vidare till dagens slutspel. Slutspelet spelades som så att två grupper med tre lag i vardera grupp spelade om två semifinalplatser per grupp.

I dag fick vi se det vanliga Emmaboda igen och man angav tonen direkt med att slå Torsås i den första slutspelsmatchen med klara 4-1. Man visade direkt att man blir att räkna med i kampen om segern i Swedbank cup. Sen besegrade man fredagens suveräner Lessebo med 1-0 i den andra slutspelsmatchen och man var därmed klara för semifinal. Lessebo tog sig också vidare till semifinal men det krävdes målskillnad då man i sin första match bara spelade 2-2 mot Torsås. Här ledde Lessebo med 2-0 men släppte in Torsås i matchen på slutet då man gjorde två snabba mål och skapade vidare spänning i gruppen.

I den andra gruppen tog sig Orrefors och Gullabo/Gullaboås vidare till semifinal efter var sin seger över Vissefjärda. Orrefors vann med 2-1 och Gullabo/Gullaboås med 2-0. I den sista matchen möttes Orrefors och Gullabo/Gullaboås om kampen om att vinna slutspelsgruppen och här vann Orrefors med 3-1.

Den första semifinalen blev en jämn historia när Emmaboda IS och Gullabo/Gullaboås gjorde upp om en finalplats. Två lag som verkligen ville till final och där Emmaboda var det något starkare laget och gick fram till en 2-0 ledning efter bara sex minuter spel. Men Gullabo/Gullaboås gav inte upp utan kämpade storartad för att komma in i matchen resultatmässigt. Men Emmaboda höll undan trots att motståndarna reducerade efter 3.10 in i andra halvleken. Semifinalerna, bronsmatch och finalen spelades i 10X2 minuter.

I den andra semifinalen var det ingen snack om att Lessebo var det bättre laget. Man körde över Orrefors med klara 5-1.

Orrefors fick dock sin revansch i den dramatiska bronsmatchen mot Gullabo/Gullaboås som slutade 1-1 efter ordinarie matchtid. Matchen fick avgöras i ett Golden Goal och 4.30 in i den avgör Isa Zecirija för Orrefors.

Finalen blev tillslut en match mellan dagens bästa lag och spelar man final så är det även turneringens bästa. Efter en mållös första halvlek så tog Emmaboda hand om taktpinnen och gick fram till en 2-0 ledning genom Mattias Evestål och Robert Pavic. Visserligen reducerade Lessebo till 2-1 genom turneringens bästa målskytt Habimana Akim Kim med fyra minuter kvar att spela. Men mindre än en minut senare avgör Robert Pavic finalen genom att göra 3-1 och Emmaboda försvarar sin titiel från i fjol.