söndag, januari 11, 2009

Husmark Pehrsson måste ge besked om Försäkringskassans budget!

Regeringen har försatt Försäkringskassan, de försäkrade och hela socialförsäkringssystemet i kristillstånd. Enligt en rapport som Statskontoret lämnade till regeringen igår beräknas underskottet i Försäkringskassans förvaltningsanslag uppgå till 900 miljoner kr 2009.

LiseLotte Olsson, Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor, har idag lämnat in en fråga till socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson om regeringen avser att tillföra mer resurser till Försäkringskassan 2009. – Regeringen måste ta sitt ansvar och tillföra mer resurser för att förhindra uppsägningar och försenade utbetalningar på Försäkringskassan, säger LiseLotte Olsson.

År 2007 betalade Försäkringskassan ut 436 miljarder kr till sjuka, småbarnsföräldrar, pensionärer, tandvård och personer med funktionshinder. Utgifterna motsvarar nästan halva Sveriges statsbudget och är avgörande för alla medborgares trygghet. Att servicen är god är därför av stor betydelse.

– Regeringens underfinansiering av Försäkringskassan försätter sjuka, småbarnsföräldrar och pensionärer i ekonomiska nödsituationer, de allra flesta kan inte vänta längre än en månad på en utbetalning, säger LiseLotte Olsson.

Vänsterpartiet driver kravet om en garanti på utbetalning eller beslut inom en månad. Försenade utbetalningar från Försäkringskassan ska ge rätt till dröjsmålsränta efter 30 dagar och rätt till skadestånd efter 60 dagar. Det är oacceptabelt att människor ska bli utlämnade till andras välvilja eller få betalningsanmärkningar på grund av försenade utbetalningar.

2 kommentarer:

Mats sa...

Det finns inte en enda ursäkt som är godtagbar när det gäller försäkringskassans förseningar.

Det är bara så att de ska lösa sitt uppdrag så att de som är i behov av hjälp för att få vardagen att fungera får den hjälpen.

Högst ansvarig är Husmark Persson och hon får skjuta till resuresr för att få skeppet på rätt köl och sen reda i röran utan att stjälpa för de som är i behov av stöd.

Det går inte att vänta och se. Agera nu.

Nicke Grozdanovski sa...

Håller med dig... bakom dessa försenade utbetalningar så finns det en människa eller två som får lida för detta.