fredag, januari 30, 2009

Kommunals rapport visar på enorma behov i äldreomsorgen

Vänsterpartiets Eva Olofsson reagerar på Kommunals rapport om äldreomsorgen.
- Det är helt oacceptabelt att äldre inte har rätt att komma ut när de har lust, säger vänsterpartiets äldreomsorgspolitiska talesperson Eva Olofsson. Det borde vara självklart att äldre kvinnor och män skall ha inflytande över sin vardag även när de behöver hemtjänst eller bor på äldreboende.

Vänsterpartiet kräver verklig valfrihet i äldreomsorgen så att äldre kan påverka vad de får hjälp med, hur det utförs, när och av vilken person. Detta är något helt annat än de borgerliga kundvalsmodellerna där valfrihet blir att välja mellan olika företag.

- Jag är djupt orolig över vad som kommer att hända med äldreomsorgen i kommunerna om den borgerliga regeringen inte skjuter till 10 miljarder till kommunsektorn. Det är ett absolut måste för att stoppa upp de besparingar och indragningar som nu är på gång, säger Eva Olofsson.
Var tredje tillfrågad kommunalare anser att de inte jobbar i en framtidsbransch, där 37 procentinte har rätt till heltid och fyra avtio under 29 åruppger att de har en otrygg anställning. Vänsterpartiet menar att regeringens politik ökar på dessa missförhållanden.

- Det måste till en annan politik. Det är dags för en långsiktig kompetenssatsning för äldreomsorgens personal liksom lagstiftad rätt till heltid, säger Olofsson.

- Kommunals rapport visar på en verklighet som högerregeringen och ansvarig minister Maria Larsson inte vill kännas vid. Jag kommer därför idag att lämna in en interpellation i riksdagen så att Maria Larsson kan svara på vad hon vill göra åt de angelägna frågor rapporten lyfter, avslutar Eva Olofsson.

Kommunals rapport

Inga kommentarer: