torsdag, februari 05, 2009

Centern sviker miljön

Ett år innan resultatet av kärnkraftsomröstningen 1980 om alla reaktorer skulle vara avvecklade till år 2010 så beslutar nuvarande regering att istället bygga nya reaktorer. Att Moderaterna har haft sin kärnkraftsvänliga linje under hela denna tid respekterar jag men de andra borgerliga partierna har svängt. Folkpartiet som var först ut med att svänga stödde linje två som vann folkomröstningen medan både Kristdemokraterna och Centerpartiet stödde linje 3 som pratade om en snabbare avveckling. Nu har alla dessa tre partier svängt och gått moderaterna till mötes och därmed försvårat arbetet med att ta fram nya effektiva miljövänligare energikällor.

Kent Persson, energipolitisk talesperson för Vänsterpartiet, menar att högerregeringens uppgörelse öppnar upp för att starta tio nya kärnkraftverk i Sverige.

- Det är sorgligt att Centerpartiet går med på en utbyggnad av kärnkraften i Sverige. De har vänt landsbygden ryggen, svikit småföretagarna och nu överger de miljön genom att sjunga kärnkraftens lov, säger Kent Persson (V), energipolitisk talesperson.

- Högerregeringens uppgörelse stoppar satsningar på miljövänlig elproduktion och ger upp kampen för ett bättre klimat. Centerpartiet öppnar nu upp för att starta tio nya kärnkraftverk i Sverige. Är de nya kärnkraftsförespråkarna även beredda att starta brytning av uran i svenska gruvor?, säger Kent Persson (V).

2 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Undrar om det finns några gamla kärnfrågor kvar från den gamla centern? Det ser ju ut som Olofsson och hennes gäng lyckats eliminera det mesta, eller kanske allt, som gjorde centern stort en gång i tiden. Fast jag undrar om det kommer att ge så mycket långsiktig framgång. Centern tillhör ju de partier i Sverige om vilka man kan fråga "vad är det bra för egentligen, vad har det som inte andra partier redan har mer och bättre av?".

Nicke Grozdanovski sa...

Tänk att vi har en miljöminister som säger Ja till Kärnkraft och är centerpartistisk. Det trodde man inte skulle ske