söndag, februari 15, 2009

Emmaboda dagen 2009

Emmabodas kommuns årliga gala genomfördes traditionsenligt i går på alla hjärtans dag. Att den är lagt just den 14 februari är ingen slump eftersom Emmaboda kommuns symbol förutom kommunvapnen är ett hjärta. Denna gala har genomförts sedan 2002 så årets gala är alltså den åttonde i ordningen och de olika kategoriena som man kan nominera till får sina pristagare.

Pristagarana och de övriga nominerade:

Årets Karl- Oskar 2009:
Vinnare: Torgny Berntsson

Juryns motivering: Torgny är en stor inspiratör för Emmabodas musikaliska barn och ungdom. Han lägger mer tid än någon kan ana eller begära på våra unga förmågor. Han vårdar deras intresse, låter det växa och blomma ut till fullo. Allt detta gör han i barnens egen takt. Han finns alltid i bakgrunden när ungdomarna framträder med sin musik. Torgny är fantastisk på att fånga upp det musikaliska hos varje elev. De unga som ibland kan tyckas vara omöjliga att nå lyckas denne man ge det förtroende och stöd som kan vara basen för deras framtid.

Göran och Mikael Karlsson- Nöjeshusets grundare
Ahad Nobakhti- Emmaboda Kung fu och kickboxning


Årets Kristina 2009:
Vinnare: Zarah Arvidsson:

Juryns motivering: Zarah Arvidsson från Långasjö är en kvinna som arbetar ideellt med många projekt, både lokala och regionala, globala och miljömässiga. Lokalt har Zarah varit både ordförande och kassör i Långasjö Rödakorsetkrets. Hennes medverkan i Naturvårdsföreningen har bland annat bidragit till en promenadstig med belysning runt sjön i Långasjö. Zarah var även engagerad i sjö-caféerna under många sommarkvällar. Att Zarah, helt ideellt, är föreståndare för Röda korsets mötesplats KUPAN i Emmaboda samhälle har många glädje av. Överskottet varje år går till behövande världen över. Zarah var också kommunsamordnare för Världens barn under många år: där blev Emmaboda bäst i landet tack vare Zarah och flera andras goda insatser

Annette Geyer- Präst i Emmaboda kyrka
Annemai Bernfalk- En kvinna med många strängar på sin lyra, arbetar bl a med teater i Vissefjärda

Årets Ungdom 2009:
Vinnare: Joel Brodd Rolfsson

Juryn motivering: Joel Brodd Rolfsson är en ung kille som brinner för idrotten. Han delar sin fritid mellan spel och träning i såväl fotboll som innebandy. Hans båda roller som spelare i A-laget och tränare för de yngre ger signaler om en kille med styrka. Han har varit tränare för Gantesbo innebandyklubb sedan tre år tillbaka. Med sin ungdom och sitt engagemang blir Joel en förebild för de yngre barnen. Joel delar gärna med sig av sina kunskaper till yngre förmågor som ser upp till honom på ett sätt som stärker deras självförtroende och kompetens.

Andreas Sjöberg: Motocrossförare
Anna Lindqvist: Kung Fu-kickboxning

Årets Handlare 2009:
Vinnare: "Babbis" Papadopolos

Juryns motivering: Papadopolus Charalampos låter det bekant? Om inte så kanske du känner igen ”Babbis”. Babbis är en profil som är välkänd för många. Inte minst i Långasjö samhälle där han bedriver sin rörelse. Han ser till att Långasjö Lanthandel är en välsorterad och bra lanthandel. Han är serviceinriktad och hjälpsam. Utan Babbis och lanthandeln skulle Långasjö som samhälle sakna en stor del av servicen.

Lindås livs
Konditori Fenix

Årets förening 2009:
Vinnare: Vinterbadarna

Juryns motivering: Vinterbadarna är en förening som ger Emmaboda kommun PR långt ut i världen. Emmabodafestivalen eller ”Rassle” som flera säger, är vida känd. Sedan något år tillbaka har festivalen utökats med en midsommarfestival. Ett grepp som är uppskattat av många. I år händer något alldeles extra, det blir en konsert i Emmaboda kyrka redan på onsdagen. En härlig utmaning där Emmaboda församling, bildningsnämnden Emmaboda kommun och Vinterbadarna samverkar.

Föreningen Moshultamåla Gamla skola
Långasjö Sockenråd

Årets Bragd 2009:
Vinnare: Rasmus, Viktor och David Elm

Juryns motivering: Rasmus, Viktor och David Elm var med och tog Kalmar FF till SM-guld 2008. Under hela 2008 kunde vi följa bröderna i deras framgångar gång efter annan. Ena veckan fick Viktor träda fram i rampljuset, nästa vecka var det Rasmus tur för att växla vidare till David som också han är en klippa för lagets framgång. Aldrig har tre bröder tagit SM-guld i fotboll, i samma lag! Att dessa tre unga förmågor kommer från Johansfors och Emmaboda kommun gör glamouren mer betydelsefull.

Dessutom har juryn beslutat att dela ut ett pris till Anna Lindqvist, Maria Lindqvist och Fredrik Casserstål. Dessa ungdomar får pris för sina internationellt framgångsrika insatser inom Kung-Fu-kickboxning. Deras tävlande har tagit dem på resor både inom landet och ute i världen där de har satt Emmaboda på kartan: de är därför på ett utomordentligt sätt goda ambassadörer för kommunen.

Under galan delade även Swedbank och Lions ut sina ungdomsstipendier. Swedbanks stipendium gick till innebandytränaren Joel Brodd Rolfsson och Lions stipendium tillföll Kent Arnesson i Lindås BK.

Inga kommentarer: