tisdag, februari 24, 2009

Kalle Larsson om asylmottagningsutredningens förslag

Regeringens utredning om mottagandet av asylsökande har idag presenterat sina förslag. Vänsterpartiets flyktingpolitiske talesman Kalle Larsson kommenterar:

- Det är glädjande att utredningen vill göra rätten att arbeta under asyltiden till regel snarare än undantag, säger Kalle Larsson. Detta är tillsammans med förslagen om stärkt svenskundervisning och praktik under asyltiden viktiga förutsättningar för att stärka asylsökandes möjligheter på arbetsmarknaden och fortsatta liv i Sverige.

Däremot är vänsterpartiet mycket kritiskt till utredningens förslag om att styra asylsökandes boende.

- Dagpenningen till asylsökande är redan skamligt låg och har inte höjts på femton år. Att använda nedsättning av ersättningen som ett "incitament" för att styra asylsökandes boende är därför närmast ohederligt, säger Kalle Larsson. Detta är bara ett sätt att tvinga asylsökande till anläggningsboende utan att ta hänsyn till individens egna val och behov. Dessutom spinner utredningen vidare på den felaktiga föreställningen om att asylsökande inte skulle vilja delta i språkundervisning och introduktion utan att man använder tvångsåtgärder.

- Att man dessutom vill ta helt vill ta bort möjligheten att försörja sig efter avslag på asylansökan är mycket allvarligt. I rådande politiskt läge ett detta tydligt ett sätt att gå den moderatledda regeringens idéer om hårdare tag mot asylsökande och invandrare till mötes, säger Kalle Larsson

Inga kommentarer: