lördag, februari 28, 2009

Spännande kvartsfinaler står för dörren

I dag inleds SM slutspelet i Bandy då de två första kvartsfinalerna spelas. Vetlanda tar emot Sirius på hemma is och IFK Vänersborg möter hemma storfavoriten Edsbyn. Resterande fyra lag inleder sina kvartsfinaler i morgon och då gäller Broberg Söderhamn- Västerås och Hammarby- Sandviken.

Matcherna spelas i bäst av tre så det gäller vara på tårna direkt från start. Man har inte råd att slarva och inte ha fokus på matchen. Här finns läge för skrällar för trots att Edsbyn är favoriter att ta hem sitt femte raka guld så kan allt hända under ett slutspel. Det blir ett helt annat spel och atmosfär en under serielunken och det är detta som har varit målsättningen under hela säsongen för de olika lagen.

Det är speciellt att spela slutspel, Play off eller en kvalserie som vissa lag får göra oavsett sport. Snart börjar också hockey slutspelet men där spelar man i bäst av sju från om med kvartsfinalerna och även om jag älskar hockey så tycker jag det är alldeles för mycket. Där har man råd att tappa en match och ändå i slutändan vinna.

Men i Bandyns bäst av tre har du svårt att reparera en förlust. Därför är den första matchen så otroligt viktig att vinna så att man sätter sig i förarsätet inför match 2 då förlorande lag måste vinna för att överleva. I kvarten börjar det sämst placerade laget hemma och därmed får laget som kom högre upp i tabellen två hemmamatcher om det skulle behövas en tredje och avgörande match. Däremot spelas kommande semifinaler i bäst av fem och finalen avgörs den 21 mars i Uppsala.

Hur kommer det att gå då?


IFK Vänersborg- Edsbyn IF

Här skulle de vara en historisk skräll om Vänersborg skulle vinna över Edsbyn. Denna match är den mest väntade utgången av de fyra då Edsbyn har varit så stabila under serien och bör vinna enkelt med två raka. Fast å andra sidan kan Vänersborg spela avslappnat och utan press. Men mitt tips kvarstår ändå att Edsbyn går vidare från denna serie.

Vetlanda BK- IK Sirius

En oviss kvartsfinal mellan två jämna lag. Sirius har överträffat sig själva under säsongen och genomfört den bästa Elitserien på många år då man kom trea i serien och fick välja mellan Vetlanda och Hammarby. Vetlanda kom femma och det skilde fyra poäng mellan lagen. Frågan är om sagan Sirius tar slut nu? Nu kommer förväntningarna smygande inför slutspelet och en viss press således läggs på spelarna. Sirius är inte så vana att hantera detta så jag tippar att Vetlanda slår ut Sirius i tre stenhårda matcher. Vetlanda är fullt kapabla att gå långt i år och har under året visat att man kan störa vilket lag som helst. Men då måste man vinna dagens hemma match för att vinna två raka borta mot Sirius tror jag inte man mäktar med.

Broberg Söderhamn IF- Västerås SK

Som i de andra tre kvartsfinaler måste Broberg vinna första hemmamatchen för att sätta press på Västerås SK. Det var två stenhårda matcher under grundspelet mellan dessa två lag där VSK vann båda med uddamålet. Det kan man tolka på två sätt dels genom att Broberg känner att man har varit nära och skakat om VSK under serien och i och med det för en positiv energikick och laddning inför matcherna och dels att Västerås har ett psykologisk övertag i och med segrarna som man kan utnyttja På pappret är Västerås favoriter att gå till semifinal men man måste spela på absoluta toppen för att lyckas för Broberg kommer sälja sig dyrt. Men trots det är VSK mina favoriter.


Hammarby IF- Sandviken AIK

Två lag som har ambitionen att minst gå till semifinal möts redan i kvarten. Det kommer bli stentufft och förmodligen gå till tre matcher. Sandviken får väl anses som mycket knappa favoriter mycket tack vare att man har två hemmamatcher och att Hammarby måste vinna en av de för att gå vidare. Men självklart hoppas jag som Hammarbyare att Bajen är det starkaste laget men matchen på Zinken i morgon måste vinnas för att sätta viss press på Järngänget från Sandviken. Matcherna under grundspelet gav var sin seger och de segrarna kom lite oväntat på bortaplan. För Bajens del måste man spela stabilt både framåt och bakåt och inte hamna i några svackor under matchen men jag tror att man höjer sig som lag när man möter ett bra Sandviken. Jag tippar med hjärtat och sparkar Bajen till semifinal.

Inga kommentarer: