fredag, februari 06, 2009

Vad skiljer Olof Johansson och Anders Carlgren åt?

Olof Johansson och Anders Carlgren har båda många gemensamma beröringspunkter. Båda är centerpartister, båda har eller haft titeln miljöminister under en borgerlig regering. Olof Johansson 1991-94 och Anders Carlgren har haft ministerposten sen 2006.

Men på ett väsentlig punkt skiljer de sig åt. Olof Johansson avgick rakryggad som miljöminister och regeringen den 16 juni 1994 i protest mot beslutet att bygga Öresundsbron som han inte kunde stå bakom av b la miljöskäl.

I dag har vi en miljöminister som är Centerpartistisk och som varit med om att besluta att häva byggstoppen för nya kärnkraftverk och det är alltså fritt fram att bygga nya. Det är en av de saker som jag personligen inte trodde skulle kunna hända med tanke på Centerpartiets tidigare hårdnackade motstånd mot kärnkraft.

Men Maud Olofssons högerparti som hon leder har lagt sig platt för moderater och folkpartister som i dag jublar i höga skyn. Eller rättare sagt har Maud Olofsson drivit sitt parti ännu mer högerut i otakt med rörelsen hon leder.

Inga kommentarer: