tisdag, februari 17, 2009

(V)i fick ett givande besök av Ulla Andersson

I dag fick vi ett väldigt givande och lärorikt besök av vår ekonomiske talseskvinnan Ulla Andersson. Med sin glädje, kunskap och positiva personlighet gav hennes besök oss i lokalföreningen inspiration och idéer som vi kommer att ha nytta av i vårt framtida arbete. Hon verkade trivas här i Emmaboda och med våra verksamhetsbesök.

Vi som mötte upp Ulla Andersson på stationen var Gun Mälberg, Micke Nilsson och så undertecknad. Lise Kroer anslöt oss på Centrum Sydost, Hugo Grönlund på Möjligheternas hus och Kent Mälberg på presskonferensen under eftermiddagen.

Dagen började med ett besök på vårt näringslivs närverk Centrum Sydost som bjöd oss på fika. Vi träffade Susanna Bondesson, Thomas Claesson, Conny Fredriksson och Mikael Sjölund. Det började med att de fick berätta lite grann om sin verksamhet, hur de startade och vilka aktiviteter de bedriver. Man har utbildningar, samordnar och hjälper företag, startat ett kvinnligt nätverk för företagare kallad Q-net, man ordnar frukostmöten, åker på studiebesök mm.

Efter detta blev det en diskussion om näringslivsklimatet i Emmaboda där Thomas Claesson gav en samlad bild över kommunens olika näringar där glas- skogsföretagen dominerar företagandet i kommunen tillsammans med pumptillverkaren ITT Flygt som numera heter ITT Water & Westwater. Den senare är kommunens största arbetsgivare med ca 1200 anställda. Där är Industriprogramet på Vilhelm Mobergs gymnasiet en viktig del i kommunens rekrytering till företagen och då ITT och för kommunens marknadsföring. Vi har ett gynnsamt läge mittemmellan tre residensstäder Växjö, Karlskrona och Kalmar med bra tågförbindelse mellan orterna vilket gör att man kan bo i Emmaboda och ha jobbet på annat håll. Vi har vissa evenemang som är till stor nytta för kommunen och näringslivet och det b la "En dag på strippen" som är en motortävling på flygfältet som äger rum i maj, "Power end of summermeet" som är en träff för entusiaster för amerikanska bilar och som genomförs i augusti och så inte minst Emmaboda festivalen som äger rum i slutet av Juli. Allt som sätter Emmaboda på kartan är viktigt för oss.

Något som Centrum i Sydost hade synpunkter på var hur kontakten mellan kommun och företagen är. Man berättade vissa exempel som inte alltid var så trevliga men de var överans om att detta har förbättrats på senare tid. Sen diskuterade vi lite grann om osund konkurens från kommunens sida och konkurrensutsättning av kommunal verksamhet där vi inte riktigt var överens men det ledde till en bra och respektfull diskussion oss emellan.

Efter vårt besök på Centrum Sydost var det dags för lunch som vi åt på Nöjeshuset där Lise Kroer åt Fetaostfyllda färsbiffar med strimlade grönsaker och tzatziki, Ulla Andersson tog en Tonfisksallad, Micke tog Pyttipanna ägg och rödbetor, Gun Mälberg tog Sejfilé med citronpepparsås och pressad potatis och jag tog veckans pasta som var strimlad kyckling, paprika och currysås. Inte så dumt alls.

När vi var mätta och belåtna så tog vi oss vidare till det kommunala bolaget Möjligheternas hus AB som vi har besökt innan när Eva Britt Svensson besökte oss i slutet av november månad i fjol. Vi träffade VD Hans Nilsson som berättade om den verksamhet som bedrivs där. Man har en återvinningscentral för grovsopor, secondhandförsäljning och ett arbetsmarknadscentrum i Emmaboda kommun. Det sistnämnda verksamheten är tyvärr i farozonen dagsläget. Anledningen är att det är ytterst osäkert om den verksamhet som bedrivs vid Möjligheternas Hus idag i form av bland annat jobbsökarprojekt inom ramen för ungdomsgarantin på uppdrag av Arbetsförmedlingen kommer att få fortsätta efter en 1 april.


Orsaken till detta är att under 2007 ändrade högerregeringen på reglerna vilket fick till följd att Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan inte längre fick anvisa medel till Möjligheternas Hus för arbetsmarknadsverksamhet utan istället skulle det helt skötas genom privata jobbcoacher. Enligt Hans Nilsson gick man under 2008 miste om intäkter på mellan en och en och en halv miljon kronor och det drabbar i slutändan de som verkligen behöver stöd för att ha någon chans att få ett jobb. Men eftersom man kan tolka direktiven på olika sätt så kommer Hans Nilsson ändå söka garantin från Arbetsförmedlingen och skulle man få avslag så kommer man att överklaga det beslutet. Givetvis ser vi i Vänsterpartiet vilken bra och kvalitativ arbete som förs där för människor som i dag inte har något jobb. Man stärker verkligen deras självförtroende och de försoffas inte som risken annars är när man inte har ett jobb och gå till. Därför hoppas vi att ansökan går igenom och arbetsmarknadscentrumet kommer att få fortsätta.

Hans Nilsson en stridbar VD med sociala värderingar.

Ulla Andersson tyckte att regeringen drar undan benen på de som behöver stöd genom detta agerande och skulle i sin ekonomiska arbetsgrupp med de övriga oppositionspartierna fokusera mycket på de som står längst bort från arbetsmarknaden så detta är en viktig fråga att lösa. Efter denna genomgång så fick vi en rundvandring runt Möjligheternas hus som slutade i det välsorterade Second handbutiken.

Hans visar en översiktskarta över verksamhetsområdet för en intresserad Ulla

Efter detta givande besök på Möjligheternas hus var det dags att träffa Emmabodas kommunalråd Ann-Marie Fagerström (s) som på ett föredömligt sätt gick igenom kommunens budgetordning och hur vi har valt att arbeta inom vänstermajoriteten med minskad budgetresultat med att kommunens verksamhet inte försämras vilket annars hade varit fallet.

Sen blev det en diskussion om Glasrikets framtid där regeringen hittills inte velat skjuta till några pengar och att nu kraftsamlas olika aktörer för att gå på offensiven i denna viktiga fråga. Ulla berättade att hon, Mikaela Waltersson (mp) och Tomas Östros (s) ska besöka Kalmar i början på mars för att diskutera denna fråga. För oss är glasindustrin jätteviktig då vi har två bruk inom kommuns gränser. Vi har haft tre men tyvärr är Boda Glasburk nedlagt och där ska man ha i bästa fall sommartillverkling men det är inte värdigt en historisk bruksort som Boda är. Sen har vi Johansfors glasbruk som inte ingår i Kosta Boda koncernen utan drivs på egen hand. Till slut har vi Åfors Glasbruk där Bertil Vallién och Ulrika Hydman Vallién är formgivare och som har känt av personalneddragningar och Varsel under hösten i finanskrisens spår. Men hoppet är det sista som överger människan så vi har stora förhoppningar om ett gott slut i detta mörker.

Klockan 16.15 var det dags för en pressträff i det vackra konditoriet Fenix där tidningarna Barometern, Östran och Kalmar läns tidning slöt upp.

Presskonferens på Fenix

Det blev en trevlig presskonferens där journalisterna ställde frågor som mest berörde hennes besök i Emmaboda, riksdagsarbetet och samarbetet mellan de tre oppositionspartierna.

Så var det dags för det sista punkten av dagens digra program och det var enskilda samtal med Ulla Andersson om riksdagsarbetet och vårt lokala politiska arbete i Emmaboda kommun. Vi fick en del tips och idéer som vi kommer att ha nytta av i det framtida verksamheten. Ulla berättade om hur hon upplever livet som riksdagsledamot som inbringar mest inspiration och lärdom men även är givetvis kan kännas tungt ibland. Hon gör sin första mandatperiod i riksdagen och valdes genast till att bli ekonomisk taleskvinna för Vänsterpartiet. Innan dess var hon kommunalråd i Gävle i många år. Vi i vår tur berättade om vår verksamhet här i kommunen där vi är en liten men väldigt aktiv grupp som på olika plan arbetar för ett bra och slagkraftigt demokratisk Emmaboda med vänsterprägel. Vi berättade om vårt demokratipris, vår miljökasseförsäljning till förmån för Ecpat. Vi är inte bra på allt utan vi lär oss hela tiden och sådana här besök ger oss nya inspirationer och vinklar hur vi ska driva vår politik. Jag kan nog påstå att vi är den mest aktiva politiska gruppen i Emmaboda kommun och det är där vi vill vara.

Slutligen vill jag och hela partiföreningen tacka Ulla för besöket och önska henne lycka till i hennes alla kommande, spännande och viktiga uppdrag. Det var trevligt att ha henne här och som jag nämnt tidigare fick vi mycket med oss från besöket och jag vet att även hon fick med sig en hel del matnyttigt från Emmaboda. Vi vill också passa på att tacka som tog sig tid vid våra olika besök.

Vänsterpartiet, Emmaboda med Ulla Andersson, Från Vänster Lise Kroer, Hugo Grönlund, Gun Mälberg, Kent Mälberg, Ulla Andersson och Mikael Nilsson och så jag Nicke Grozdanovski bakom kameran

Inga kommentarer: