onsdag, mars 25, 2009

Bästa anhörigstödet är en god äldreomsorg

Vänsterpartiet ser med oro på regeringens ovilja att ge ytterligare stöd till kommunerna. Eva Olofsson (V), riksdagsledamot i socialutskottet, menar att ansvaret för våra äldre, som saknar ekonomiska möjligheter att köpa privata tjänster, vältras över på anhöriga.

Det är huvudsakligen döttrar och kvinnliga släktingar som har utökat stödet och hjälpen till äldre och långvarigt sjuka, och närstående med funktionsnedsättning. Vänsterpartiet vill särskilt uppmärksamma detta och har lämnat in en motion till riksdagen med anledning av förslaget till ändring i socialtjänstlagen när det gäller stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående.

- Vi anser att beskrivningen av målgruppen när det gäller anhörigstöd brister utifrån ett feministiskt, etniskt, hbt- och barnperspektiv. Framförallt inkluderas inte alla närstående i förslaget, säger Eva Olofsson (V), riksdagsledamot i socialutskottet.

Personer med utländsk härkomst får generellt sett mindre offentlig vård och omsorg än svenskfödda äldre. I stället får anhöriga ge det stöd och den hjälp som behövs. Anhörigvårdare med utländsk bakgrund representerar i dag cirka 70 procent av kommunernas anhöriganställningar.

- Det finns ett stort behov av att utveckla metoder för att nå anhörigvårdare med utländsk bakgrund. Detta lyfts inte fram i regeringens förslag. Stödet och informationen måste utformas på ett sätt som också når närstående som stöder äldre, långvarigt sjuka och människor med funktionsnedsättning med utländsk bakgrund, säger Elina Linna (V), riksdagsledamot i socialutskottet.

- Det bästa anhörigstödet är en välutbyggd offentligt finansierad äldreomsorg med god kvalitet och tillräckligt med kunnig och engagerad personal, avslutar Eva Olofsson.

4 kommentarer:

Björn Nilsson sa...

Jag skötte hushållet för min mor de sista åren hon levde och inte orkade så mycket. Tror att det fungerade på ett trivsammare sätt än de hemhjälpar som kutade ut och in hos den gamle farbrorn som bodde granne då.

Det är ju ett otal parametrar av önskemål, ork hos vårdtagare och anhöriga, hälsoläge och annat som måste vägas in. Varje individ är ju faktiskt - en individ.

Privatnissarna riktar förmodligen in sig på de som man kan hjälpa med ett minimum av insats men till högsta vinst. Jag kan tänka mig offentliga insatser, likaså icke vinstdrivande kooperativ och liknande, men renodlad affärsverksamhet inom äldrevården är jag väldigt skeptisk mot. Det kan väl ett fåtal rika knösar få hålla på med om de vill pysslas om lite extra. Men varför skall de som slitit för att de rika knösarna skulle bli rika tackas med dåligt stöd på ålderns höst?

Nicke Grozdanovski sa...

Att anhöriga sköter om sina äldre föräldrar eller släktingar har jag inget emot. Däremot ska inte den offentliga äldreomsorgen anpassas efter det. Det minsta de äldre kan begära av samhället som de så länge bidragit till på alla sätt är en god vård under livets höst.

Att lägga ut äldreomsorg och andra kärnverksamheter till marknaden är för mig inget alternativ.

Björn Nilsson sa...

Arbetsordningen måste vara att i den mån privat sektor är inblandad är den tjänare, inte herre. Alliansen och deras kompisar har vänt upp och ned på det hela så att medborgarna upphör att vara medborgare och i stället skall tjäna företagen till nästan vilket pris som helst.

Nicke Grozdanovski sa...

I alliansens värld ska allting ut på marknaden. De är inte så glada för offentlig verksamhet så deras inställning är helt klart privata alternativ är det bästa. Det är därför de låter kommunerna blöda just nu. Ingår i deras politik