onsdag, mars 18, 2009

Utnyttjandet av unga måste stoppas

Det här är tyvärr bara en alltför vanlig erfarenhet bland unga på väg ut i arbetslivet. Man behandlas som en förbrukningsvara av arbetsgivare. Så kommenterar Vänsterpartiets Josefin Brink fallet med en 21-årig tjej som blev av med sin provanställning på en restaurang i Göteborg med motiveringen att hon log för lite och verkade trött.

- Att arbetsgivare inte behöver motivera en avbruten provanställning innebär en total rättslöshet för den som drabbas, och gör det lätt för oseriösa arbetsgivare att utnyttja unga för korta påhugg med dåliga villkor. Det är ett kryphål i lagen som måste täppas till, säger Josefin Brink.

Provanställning, vikariat och andra otrygga visstidsanställningar är idag lika vanligt som tillsvidareanställning bland unga under 26 år. Vänsterpartiet vill begränsa möjligheten för arbetsgivare att visstidsanställa, och införa krav på att arbetsgivaren måste ange ett skäl för att en anställning avbryts, oavsett vilken anställningform det rör sig om.

- Lagstiftningen måste i högre grad ge ett rimligt skydd för unga i arbetslivet. Men det är minst lika viktigt att unga får kunskap om de rättigheter de faktiskt har på jobbet. Många arbetsgivare utnyttjar ungas okunskap och brist på erfarenhet. Jag har själv blivit blåst på en hel kvälls lön på det sättet för att jag inte visste vad som gällde, avslutar Josefin Brink.

Inga kommentarer: