tisdag, mars 24, 2009

Ge eleverna tillbaka vattnet

I dag har jag och partikamrat Hugo Grönlund träffat Östran angående en artikel som var i lördagens tidning Där stod det att vattenbehållaren som funnits i cafeterian på Bjurbäcksskolans högstadie i Emmaboda sedan en tid är borttaget. Anledningen att personalen i cafeterian tog bort vattnet berodde på att det blev för många glas att diska i diskmaskinen och att detta inte hans med. Nu ska jag inte hänga ut dessa två som ansvarar för cafeterian eftersom de förutom detta har andra arbetsuppgifter att sköta så deras tid där är begränsad. Hugo Grönlund arbetade här förra året innan han gick i pension och det var han som tillsammans med eleverna såg till att vattenbehållaren sköttes. I och med hans pensionsgång tillsattes inte hans tjänst därav tidsbristen i dagens cafeteria.

Men detta har inneburit att eleverna dricker mindre under dagen och om de skulle dricka är risken stor att man köper läsk istället. Att dricka är viktigt för välbefinnandet och för elevernas prestationsförmåga under lektionerna. Alternativet som föreslås till gratisvattnet är inget alternativ.

Man föreslår att man kan dricka ur vattenkranarna vid toaletterna, men hur trevligt är det. Man kan köpa kolsyrat vatten från cafeterian för 10 kronor eller köpa juice för fem kronor. Men det är ju det där med ekonomiska. Det kanske inte är dyrt men ska man dricka vatten och betala varje gång så blir det en hel del pengar och alla har inte råd. Dessutom är platsflaskor inte bra ur miljösynpunkt. Det sista alternativet är att eleverna handhar egna plastflaskor som personelen kan fylla på. Men fortfarande är det hantering av plastflaskor som dessutom riskerar att skärpa ner och vad gör man om cafeterian är stängd?

Det viktigaste i denna fråga är att man tar tillbaka vattenbehållaren så eleverna kan dricka vatten utan att behöva tänka på ekonomin eller att gå på toan och dricka. Hugo hade med sig ett protokoll från ett elevfullmäktige 2006 där eleverna på Bjurbäcksskolan beslutade att man skulle köpa in en vattenautomat så det är elevernas egna vilja som måste råda här. Räcker inte personalen till måste man på något sätt tillsätta någon som har ansvaret för att sköta om vattenbehållaren och glasen efteråt.

Läs Lördagens Östran Här
Läs vår artikel som publicerads onsdagen den 25 mars i Östran Här

2 kommentarer:

Anonym sa...

Katastrofalt är ordet. Dessutom den sämsta ursäkten jag någonsin hört! Tillbaka med vattnet!

Nicke Grozdanovski sa...

Tack för kommentar Simon. Hoppas ni får tillbaka vattnet så fort som möjligt. Hör gärna av dig hur det har gått.