tisdag, mars 03, 2009

Kommunfullmäktige del 2- Två heta interpellationer

Själva ärendelistan för kvällens fullmäktige var inte så lång och tung då vi hade endast sju ärenden som givetvis är viktiga för demokratin och beslutsordningen. Men det var två interpellationer som vållade kvällens heta debatter. Den ena var bildningsnämndens ordförande Jan- Olof Jäghagens beslut att stoppa moderaternas möte på biblioteket och det andra var Kommunstyrelsens beslut för några månader sedan att ta tillbaka matlagningen i central orten och Lindås i egen regi. Den första Interpellationen ställdes av Sten-Olof Johansson (m) och den andra Christer Jonsson (c)

Bakgrunden till den första interpellationen var att Kulturutskottet ställdes sig positiv till att politiska partier som är representerade i Sveriges riksdag skulle få lov att bedriva viss form av politisk verksamhet på biblioteken, utan flygblad eller aktiv medlemsvärvning och annat som kan uppfattas störande för den övriga verksamheten. Moderaterna skulle ha ett möte för ca en månad senare och annonserade i lokalpressen om detta. Det uppfattades av Bildningsnämndens ordförande som felaktigt och beslöt senare att stoppa mötet med hänvisning till att detta var inte sådant möte som man kommit överens om. Moderaterna blev hänvisade till intilliggande Folkets Hus men det hade inte moderaterna någon intresse av och så var det hela igång.

Vi i vänsterpartiet har varit tydliga hela tiden om att det var fel att stoppa mötet. Sen har vi olika uppfattningar om politiska verksamheter i biblioteket ska tillåtas i eller inte. Den debatten är intressant och spännande och kommer även säkert i fortsättingen att vara levande både hos oss i partiföreningen och i övriga samhället. Men det var inte det som interpellationen handlade om utan om just det stoppade mötet.


Både Jan Olof Jäghagen och Sten-Olof Johansson redogjorde för sina ståndspunkter där Johansson sa på slutet att beslutet var taget av vänstermajoriteten. Vi i vänsterpartiet ingår tillsammans med Socialdemokraterna i vänstermajoriteten så det påståendet skulle kunna uppfattas som att vi också hade stött detta beslut.

Då gick jag upp i talarstolen rättade Johanssons påstående om vänstermajoritetens beslut genom att säga att detta beslut står inte vi bakom utan det är enbart de berörda socialdemokratiska företrädarnas beslut. Jag sa vidare att de var fel att stoppa mötet. Det vore mycket bättre att istället ta debatten efteråt om man tyckte moderaterna gjort något fel. Då hade sakfrågan om politiska verksamhet i biblioteken varit i centrum och inte denna typ av diskussion som vi hade i kväll.

Detta fick överraskande nog en av socialdemokraterna Christer Skymbäck att gå i taket och tyckte att mitt agerande var skamligt och att mina partikollegor var med på beslutet på vårt gemensamma gruppmöte. Jag kontrade med att jag inte förstod vad han menade och undrade om han hade mer insyn i vänstern än vad jag har för detta är inte sant det han påstod. Detta skapade en olustig situation där atmosfären oss emellan var spänd. Men ingen av oss båda gick upp igen utan lät det vara.

Fler som gick upp och talade var Emma Åhlander Hansson (m), Jan Bertilsson (mp) och Birgit Ekblad (s).


Den andra frågan var vem som ska laga framtidens mat i Emmaboda och Lindås. Ja just den frågan är löst i och med Kommunstyrelsens beslut att ta tillbaka mathållningen i kommunal regi från och med 2010.

Christer Jonsson (C) tyckte b la att det var ett märkligt beslut att inte ta upp denna fråga i fullmäktige. Dessutom tyckte han att de var oansvarigt beslut som saknar ekonomisk underlag. Kommunalrådet Ann- Marie Fagerström (s) sa i sitt svar att hon var väldigt nöjd med att få tillbaka maten och att det är en kommunal kärnverksamhet som man lättare kan styra i ekologisk rikting. Hon pratade sig varm för alla de som jobbar med maten ute i vår kommun och ansåg att de gjorde en värdefullt jobb. Hon menade vidare att det självklart inte får kosta hur mycket som helst utan kostenheten och tekniska kontoret kommer se till att kostnaden blir rimlig dessutom ska maten få kosta lite.

Vi ska ha bra mat till våra barn och äldre och det har Christer Jonsson självklart ingen annan uppfattning. Men som partikamrat Hugo Grönlund (v) sa i talarstolen så är det viktigt att själva ha maten i egen regi eftersom den är en del av vår kärnverksamhet och den offentliga sektorn ska vi utveckla och inte avveckla. Han hyllade också alla som jobbar inom kostenheten och vår tilltro till dem och deras jobb. De gör en god vällagad mat som kommer våra kommuninvånare i alla åldrar till godo.

Även Jan Bertilsson var för att ta tillbaka maten i egen regi och tryckte mycket på den ekologiska biten att det blir lättare att styra verksamheten åt det hållet nu.

Detta är en ideologisk fråga som i allra högsta grad är viktig för kommunen. Därför tycker jag det var synd att denna stora fråga inte kommer upp i fullmäktige för beslut. Nu kom det ändå upp tack vara Christer Jonsson interpellation och vi fick en debatt i fullmäktige. Dessutom är inte alla partier med i kommunstyrelsen, (mp), så jag tycker enbart det borde vara självklart att ta det upp i fullmäktige.

Men själva sakfrågan är viktig att det blev ett beslut att ta den tillbaka i egen regi. Jag har pratat med en del personer i denna fråga och en väldigt stor majoritet är för detta så det känns som vi har Emmaboda kommuns invånare bakom oss i detta beslut och det känns väldigt bra.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det var ett egendomligt och helt omotiverat påhopp på dig, så vitt jag kan förstå. Ska man bli ilsken gäller det att informera sig först. Annars är det inte mera värt än sura uppstötningar.

Hälsn Frifräzar'n